Petitie voor erkenning doodgeboren kind overhandigd

Ruim 80.000 steunbetuigingen om levenloze kinderen op te nemen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) zijn dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer.

Jasper Bol

Erkenning van hun doodgeboren kind. Daar staan de ouders van Jolie, Clavo, Raven, Liv, Fien en Carel voor in de Tweede Kamer. Het toekennen van een geboorte- en overlijdensakte en registratie in de Basisregistratie personen kunnen daarbij helpen.

Initiatiefneemster Natasja Geyteman: "Wij, ouders van een doodgeboren kind, hebben niets. Geen herinneringen, geen warm lichaampje, geen geluidje."

Dinsdagmiddag werd in Den Haag een petitie overhandigd aan Pia Dijkstra, voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er werden 82.304 steunbetuigingen verzameld. Een vuistdikke stapel A4-tjes, bij elkaar gehouden door babyroze en babyblauwe linten. Overhandigd door een zwangere moeder, die eerder een kindje verloor.

Erkenning
Gesteund door de petitie pleiten de ouders voor dezelfde behandeling van doodgeboren kinderen als voor kinderen die vlak na de geboorte overleden zijn. Bij zwangerschappen van 24 weken of langer moeten doodgeboren kinderen volgens de ouders een geboorte- en overlijdensakte krijgen, zodat ook doodgeboren kinderen worden erkend. "En zeg nou zelf, ze staan daar toch niemand in de weg," zegt Geyteman tot slot van haar toespraak.

Een Kamermeerderheid van PvdA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP is al voor een registratie van doodgeboren kinderen. De VVD wil eerst onderzoeken of de registratie juridisch wel haalbaar is.

Onder de aanwezige ouders is ook Paroolcolumniste Roos Schlikker. Schlikker verloor zelf zeven jaar geleden haar dochtertje tijdens de geboorte. Volgens haar is het registeren ook niet heel ingewikkeld.

"Er is eigenlijk niet zoveel om tegenin te brengen. Overleden kinderen zijn al een taboe. Het is niet iets waar je op een feestje over begint. Als de instanties dat eigenlijk ook als een taboe verklaren, dan voel je je daar wel alleen in. Dat geeft een gevoel van eenzaamheid."

Minister Ronald Plasterk meldde de Kamer in december dat de opname van het levenloos kind in het BRP 'niet in overeenstemming met het doel en de uitgangspunten van de basisregistratie personen' is. Hij praat op 4 april met de indieners van de petitie, waarbij ook Roos Schlikker is uitgenodigd. Hij wilde dinsdag niet reageren op het voorstel van de PvdA.

Meer over