Petitie tegen directeur dierentuin na dood giraffe Marius

In Denemarken wordt het aftreden geëist van Bengt Holst, de directeur van de dierentuin van Kopenhagen. Die had zondag het gezonde giraffetje Marius laten afmaken omdat hij de verkeerde genen had; er zou inteelt dreigen.

De openbare autopsie van giraffe Marius. Beeld epa
De openbare autopsie van giraffe Marius.Beeld epa

Meer dan 27.000 mensen hadden op internet geëist de 1,5 jaar oude Marius te sparen. Holst hamert erop dat het om een 'standaardprocedure' gaat die ervoor moet zorgen dat de dierentuin een gezonde giraffepopulatie blijft houden.

Kijkers van het NOS Journaal hadden kritiek op het feit dat beelden van de slachting werden uitgezonden op een moment dat er nog kinderen voor de buis zaten.

In Nederland ondenkbaar
De gewelddadige dood van de gezonde giraffe Marius is in de Nederlandse dierentuinen ondenkbaar. De manier waarop (de kogel) en de openbaarheid (in het bijzijn van kinderen) passen niet in de Nederlandse dierentuincultuur, zegt biologe Wineke Schoo van Burgers Zoo in Arnhem.

'Zo zouden wij het nooit doen. Wij zouden de giraffe afschermen en het dier een spuitje geven. Slachten en voeren van zo'n dier kan na zo'n injectie niet meer', aldus Schoo. Maar: 'In Nederland zijn nog nooit gezonde giraffes geëuthanaseerd.'

Euthanasie onder dierentuindieren blijft volgens haar beperkt tot enkele gevallen. Zo heeft Burgers halsbandpekari's laten inslapen wegens overtolligheid.

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de beelden waarin giraffe Marius in de dierentuin van Kopenhagen werd gedood. Dat gebeurde om 'educatieve redenen' voor de ogen van jonge kinderen. De stukken vlees werden aan de leeuwen gevoerd.

'De enige juiste beslissing'
De netgiraffe, die zijn soortnaam ontleent aan de netachtige structuur op de huid, kon niet elders worden geplaatst. Dat bevestigt de vereniging van Europese dierentuinen en aquaria in Amsterdam (EAZA). De vereniging noemt de dood van Marius 'de enig juiste beslissing'. In Afrika had Marius geen overlevingskans, in andere Europese dierentuinen zou voortplanting tot inteelt hebben geleid.

In Burgers Zoo kon Marius evenmin terecht. Daar verblijven 16 Rothschildgiraffen, een andere ondersoort. Rassenvermenging is strijdig met het stamboek, aldus biologe Schoo. 'Wij doen er alles aan om mannetjes elders in Europa onder te brengen. Tot dusver is dat steeds gelukt.'

Andere giraffegroepen verblijven onder meer in Artis, Blijdorp en het Dierenpark Amersfoort, waar een speciale mannengroep van zes giraffen huist. 'Bij zoogdierensoorten in gevangenschap is al snel een mannenoverschot', zegt Raymond van der Meer van dit dierenpark.

Commerciële bedrijven
Prof. Tjard de Cock Buning, hoogleraar bio-ethiek aan de VU in Amsterdam, zegt dat het euthanaseren van dieren ook in Nederland gebeurt. Volgens hem zijn dierenparken getransformeerd van organisaties met een onderwijsgevende taak naar commerciële bedrijven. 'Wanneer je een giraffe in leven houdt zonder verder nut, dan heb je er wel weer een eter bij.'

De Cock Buning zegt dat bij dierentuinen spanning bestaat tussen doelstellingen en zakelijke uitgangspunten. 'Dierentuinen moeten meedoen aan internationale fokprogramma's om de soort genetisch in stand te houden. Dat is een ethisch relevant langetermijndoel', aldus de wetenschapper. 'Dat staat op gespannen voet met het kortetermijndoel dat respect voor het leven heet.' Marius had volgens hem heel goed gecastreerd kunnen worden, zoals giraffen vaker operaties ondergaan. 'Maar dat is commercieel minder belangrijk.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over