Update

Peter R. de Vries vast in Australische cel

Peter R. de Vries. Foto ANP Beeld
Peter R. de Vries. Foto ANP

PERTH - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vrijdagmiddag rond 16.15 uur lokale tijd samen met een medewerkster van zijn programma gearresteerd in de Australische stad Perth. Dat heeft zijn naaste collega Kees van der Spek aan het ANP laten weten.

Van der Spek was zelf getuige van de aanhouding van De Vries. Hij werd niet opgepakt, omdat hij op enige afstand stond.

De Vries werd gearresteerd nadat hij een verdachte van de dubieuze dood van de destijds 23-jarige Mariska Mast in Honduras had opgespoord in Australië. De misdaadverslaggever wilde deze Dan R. spreken en toen dat niet lukte een uitgebreide brief overhandigen.

R. nam die niet aan, maar belde de politie. Die sommeerde volgens producent Endemol De Vries en zijn collega om de omgeving van de woning te verlaten. Toen de misdaadverslaggever daar niet op inging werden hij en zijn collega Chantal van Schuylenburch gearresteerd op verdenking van huisvredebreuk.

Beiden moesten voor de woning van de verdachte hun spullen inleveren en riemen afdoen en werden in twee arrestantenwagens afgevoerd. De Vries reageerde dat er sprake is van een omgekeerde wereld, zegt Endemol. ''Een moordverdachte wordt door de politie in bescherming genomen en iemand die hem opspoort en vragen wil stellen, wordt gearresteerd.''

Het Australische persbureau AAP meldde dat De Vries en zijn medewerkster naar verwachting tot zaterdag in hechtenis blijven, omdat zij weigerden borg te betalen. Zaterdag moeten ze voor de rechter verschijnen.

Mariska Mast overleed onder verdachte omstandigheden toen ze in de zomer van 2008 op vakantie was in het Zuid-Amerikaanse land. Ze volgde daar op het eiland Roatan een duikopleiding.

In verband met haar dood is toen de Brits-Australische duikinstructeur R. aangehouden. Hij werd korte tijd later echter weer vrijgelaten, maar moest zijn paspoort inleveren zodat hij Honduras niet zou kunnen verlaten. Omdat de instructeur over twee nationaliteiten beschikte, had hij echter twee paspoorten. Dan R. wist te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.

Uit verder onderzoek naar de dood van Mariska bleek onder meer dat ze mogelijk is gewurgd. Ook had zij tal van andere verwondingen. (ANP)

Meer over