PlusMijn Amsterdam

Peter Pannekoek: 'Geestelijk woon ik al 31 jaar in Amsterdam'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: cabaretier Peter Pannekoek.

Josien Wolthuizen
null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Bioscoop

"Het is niet echt highbrow, maar ik houd zielsveel van Pathé. De stoelen, het geluid, de popcorn... alles. Ik haat arthouse­­­­-bio­scopen, omdat ze geen popcorn serveren. Dat vind ik misdadig. Ik heb liever geen film maar wel popcorn, dan een film zonder popcorn."

Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark. Beeld Carly Wollaert
Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark.Beeld Carly Wollaert

Park

"Het Wertheimpark. Daar staat het mooiste monument van Nederland."

Markt

"Ik vind een kippetje van de Albert Cuyp goddelijk, maar voor de rest ben ik geen marktman. Om mijn goede collega Thijs van Domburg te citeren: 'De markt is een soort hele grote onoverzichtelijke supermarkt, maar dan in de regen.'

Mijn buurt

"De Plantagebuurt. Stedelijk, levendig, maar ook groen en rustig. Het verandert zo snel, dat het vast al wel weer geyuppificeerd zal zijn als dit artikel verschijnt."

Met pek en veren de stad uit

"Heel futiel, maar scooterrijders die niet doorhebben dat hun richtingaanwijzer nog aanstaat. Hoe zou jij het vinden als ik op de fiets continu mijn hand uitsteek zonder af te slaan? Als je er eenmaal op let, denk je dat het onderdeel is van een wereldwijd complot."

Plek om te dansen

"Ik mis Trouw en Closure, maar nu is club NYX een fijne plek voor nare avondjes."

De stad ontvluchten

"Dat is niet vaak nodig, maar ik voorkom graag burn-outs op Texel."

Speciaalzaak

"Zaken als Aurora op de Vijzelstraat en Henk Comics op de Zeedijk. Ik hoop dat ze nog lang blijven bestaan. Vaak ben ik verbaasd hoelang bepaalde winkels kunnen overleven, zoals Dille & Kamille. Hoeveel pollepels kun je verkopen in een maand?"

Mooiste brug

"De brug van de Kerkstraat over de Reguliersgracht. In de lente kijk je uit op prachtige bloesem in het water en in de winter ga je keihard op je bek door de ijzel."

Kroeg Le Patron aan ed Vijzelgracht Beeld Carly Wollaert
Kroeg Le Patron aan ed VijzelgrachtBeeld Carly Wollaert

Kroeg

"Ik zweer bij Le Patron op de Vijzelgracht. Voor de dames heb je appeltaart en Joey, een mannelijke nimf die zorgt dat je zeven jaar aan de bar blijft hangen. En voor de mannen heb je Jägermeister en Bram, een bozige cycloop wiens toorn je niet moet wekken. Soms loopt er een hond, genaamd Jos, die bijt maar niet blaft."

Vervoersmiddel

"De fiets natuurlijk. Laatst las ik iets in Het Parool over Amsterdammers die niet fietsen. Die mensen moet je vangen en in een vitrine zetten. Zeldzame wezens."

Coffeeshop

"Boerejongens op de Utrechtsestraat. Het boeit blowers waarschijnlijk niet, maar daar hebben ze gastheren voor de deur. Met een bolhoed. Hoe tof is dat?"

Comedyclub Toomler Beeld Carly Wollaert
Comedyclub ToomlerBeeld Carly Wollaert

Mooiste plek om op te treden

"Ik ben heel dankbaar dat een plek als Toomler er nog is. Zelfs een Amerikaanse comedian als Doug Stanhope noemt het een van de beste comedyclubs ter wereld."

Lelijkste straat

"De Weesperstraat. Ik weet niet hoe ze het hebben geflikt, maar de straat is zo gebouwd dat je altijd wind tegen hebt."

Een avond stappen met

"Pierre Bokma voor het gezelschap en Lil Kleine voor de financiering. Ik weet niet of je die man op Instagram volgt, maar het is redelijk goede chaos."

Beste plek om te sporten

"Mijn favoriete voetbalkooi staat achter Artis. Met het prachtige bordje 'Ovaties van lege tribunes. Het is niet de overwinning die telt, maar het hebben van een eigen veld'. Amen."

Rijp voor de sloop

"Zebrapaden. Scheelt verwarring en ongelukken."

Beste broodje

"Een broodje Pollo Picante van Uliveto. Tot mijn woede maken ze die alleen in de zomer en omdat het Italianen zijn, vinden ze het hier vaak maar één week zomer."

Hakata Senpachi Beeld Carly Wollaert
Hakata SenpachiBeeld Carly Wollaert

Geheim adresje

"Om de hoek bij Visaandeschelde zit het onopvallende Hakata Senpachi. Daar zitten alleen maar Japanners, dus dat is een goed teken. Alhoewel, ik ken ook veel pubs in Amsterdam waar veel Engelsen komen en dat zijn niet altijd de leukste pubs."

Meer over