Peter Faber Foundation voor hangjongeren in Noord

Producent Maarten Voogel overhandigt maandag de 'akte van oprichting' aan Peter Faber in het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Daar maakte Faber 50 jaar geleden zijn toneeldebuut. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Producent Maarten Voogel overhandigt maandag de 'akte van oprichting' aan Peter Faber in het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Daar maakte Faber 50 jaar geleden zijn toneeldebuut. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - Peter Faber gaat zich inzetten voor straatjongeren in Amsterdam-Noord. Daartoe heeft hij de Peter Faber Foundation opgericht. Dat maakte de acteur maandag bekend in partycentrum Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord, de plek waar Faber precies vijftig jaar geleden veranderde van straatschoffie in toneelspeler.

''We gaan de buurt in en hangjongeren bij de lurven grijpen'', aldus Faber, die donderdag 65 jaar wordt. ''Ik wil ze laten zien dat ze in actie moeten komen om mogelijkheden te benutten.'' Maandagavond geeft de acteur al de eerste workshop voor probleemjongeren in Het Zonnehuis in de Amsterdamse buurt Tuindorp. Alle hangjongeren uit die buurt tussen de 14 en 29 jaar hebben gratis toegang tot 'Gouden tips en verhalen uit het leven en werk van oud-Tuindorper Peter Faber', aldus de aankondiging op de affiches die in de buurt zijn opgehangen.

Faber, die van zijn 2e tot zijn 16e in Tuindorp woonde, kreeg naar eigen zeggen zijn ''opvoeding op straat. Er gold maar één wet: dat wat je durfde en dat wat je deed.'' Op zijn 16e deed hij in plat-Amsterdams auditie voor Shakespeare's Midzomernachtdroom. In Het Zonnehuis maakte hij toen zijn toneeldebuut. ''De energie die ik had, gebruikte ik vanaf toen voor het maken van verhalen.

Onlangs benaderde een buurtregisseur en oud-buurman de acteur om eens een nachtje mee de wijk in te gaan en met de hangjongeren te praten. Toen ontstond het idee de Peter Faber Foundation op te richten. Faber is tot kerstmis in Het Zonnehuis aan het repeteren voor zijn rol van Don Quichot in de musical Man van La Mancha, die op 21 december in Amstelveen in première gaat. Het partycentrum wordt gebruikt om jongeren uit de buurt uit te nodigen.

Een van de ideeën is hangjongeren repetities te laten bijwonen. ''Een gouden tip die ik ze wil meegeven, is dat ze áándacht aan iets moeten geven. Je hoeft niet eerst gelukkig of rijk te zijn voordat je je aandacht ergens op kan richten.'' Faber is hoopvol met zijn project. ''Wie weet lukt het om van de veertig tot zestig hangjongeren in deze buurt een paar niet door het achterputje te laten verdwijnen.'' (ANP)
''We gaan de buurt in en hangjongeren bij de lurven grijpen'', aldus Faber, die donderdag 65 jaar wordt. ''Ik wil ze laten zien dat ze in actie moeten komen om mogelijkheden te benutten.'' Maandagavond geeft de acteur al de eerste workshop voor probleemjongeren in Het Zonnehuis in de Amsterdamse buurt Tuindorp. Alle hangjongeren uit die buurt tussen de 14 en 29 jaar hebben gratis toegang tot 'Gouden tips en verhalen uit het leven en werk van oud-Tuindorper Peter Faber', aldus de aankondiging op de affiches die in de buurt zijn opgehangen. (ANP)

Meer over