Personeel van kolencentrales dreigt met staking

Personeel van de steenkooloverslag in de havens van Amsterdam en Rotterdam dreigt de toevoer van kolencentrales lam te leggen. Vakbond FNV Havens wil druk zetten op de formatie van het nieuwe kabinet.

Bart van Zoelen
De oproepen van de voorbije weken om de Amsterdamse Hemwegcentrale te sluiten, tonen voor Bos aan hoe snel het kan gaan Beeld anp
De oproepen van de voorbije weken om de Amsterdamse Hemwegcentrale te sluiten, tonen voor Bos aan hoe snel het kan gaanBeeld anp

Maandag komen de werknemers van het Amsterdamse kolenoverslagbedrijf OBA bijeen, morgen volgen hun collega's in Rotterdam. "Stilleggen van centrales is de laatste optie, maar onze mensen worden ongeduldig," zegt vakbondsbestuurder Cees Bos.

Vakbond FNV Havens maakt zich grote zorgen nu drie van de vier partijen aan de formatietafel - D66, CDA en GroenLinks - voorstanders zijn van het sluiten van kolencentrales. "Maar zich vastleggen op een compensatiefonds willen ze niet."

Compensatiefonds
FNV Havens dringt al langer aan op een compensatiefonds van 600 tot 800 miljoen euro waar de ruim 2800 mensen die werken in de hele steenkoolketen uit kunnen putten als ze hun baan verliezen. "We willen ook schone lucht maar de gevolgen moeten niet op het bordje van drieduizend gezinnen terechtkomen."

De oproepen van de voorbije weken om de Amsterdamse Hemwegcentrale te sluiten, tonen voor Bos aan hoe snel het kan gaan.

"Voor het centralepersoneel komt dan een sociaal plan, maar voor de rest is er niks."

Lange dienstverbanden
De vakbond zet in op 260.000 euro per persoon, na een berekening op basis van de kantonrechtersformule - in de kolenoverslag zijn veel lange dienstverbanden. Omscholen is geen optie, volgens Bos. "Uit onderzoek blijkt de kans op nieuw werk in de duurzame-energiesector nihil."

Ook verwacht hij niet dat de overslag in de Amsterdamse haven voorlopig blijft voor het Duitse achterland. "Rietlanden wel, maar OBA slaat niet veel over naar Duitsland."

Meer over