Update

Personeel Franse tabakswinkel vrijgelaten na gijzeling door 17-jarig ‘geel hesje’

Een gewapende 17-jarige jongeman heeft in Blagnac, een voorstad van het Zuid-Franse Toulouse, dinsdag vier mensen gegijzeld. Na onderhandeling met de politie liet de gijzelnemer eerst één van hen vrij. Enige tijd later mochten ook drie anderen gaan. De dader is een bekende van de politie.

David van der Heeden

Volgens een woordvoerder van de Franse nationale politie heeft de jongen, die per fiets aankwam, omstreeks 16.20 uur tenminste vier vrouwelijke medewerkers van een tabakswinkel in Blagnac in gijzeling genomen. Onder hen ook de eigenaresse van de winkel. Speciale politie-eenheden omsingelden de winkel en de directe omgeving werd ontruimd.

“Het is zorgwekkend,’’ zei een buurman tegen persbureau AP. “Het gebeurde allemaal zo snel.’’ Volgens Robert Texier woont de eigenaresse van de drukbezochte winkel in het naastgelegen pand. De vrouw zou de tabakszaak annex bar en wedkantoor al tientallen jaren samen met haar dochter uitbaten. De winkel, een voormalige wapenzaak aldus nieuwssite L’Express, ligt in de buurt van het vliegveld van Toulouse. Omwonenden werden gevraagd ramen en deuren dicht te houden.

Een werknemer van een tegenover de winkel gevestigd reisbureau verklaarde aan het Franse persbureau AFP ‘vier schoten’ te hebben gehoord. Dat zou bij aanvang van de gijzeling zijn gebeurd. “Ik was rond half vijf buiten, toen een politieman mij met zijn wapen in de aanslag opdroeg weer naar binnen te gaan, omdat er een gijzeling gaande was,’’ vertelt Jean-Baptiste Boutié. Het personeel van het reisagentschap moest uiteindelijk het pand verlaten.

De jongeman, die in december werd opgepakt bij een betoging van de gilets jaunes, is een bekende van de politie. Hij claimde ‘de gewapende arm van de gele hesjes’ te zijn. Nu zou hij een helm met daarop een zogenaamde GoPro camera hebben gedragen. Ook vuurde hij in de lucht en dreigde een gijzelaar neer te schieten als de veiligheidstroepen zich niet zouden terugtrekken, meldde tv-zender France 3. Hij wilde niet met de politie praten, maar met een onderhandelaar.

Testament voor familie

Hulpverleners zetten onderwijl brancards klaar in de buurt van de winkel. Omstreeks acht uur werd een van de gijzelaars vrijgelaten, liet het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Rond negen uur kwamen ook drie anderen ongeschonden vrij. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de dader een ‘testament’ achterliet voor zijn familie. Daarin zegt hij ‘alles te willen doen om de gele hesjes hun slag te laten winnen’. Hij verontschuldigt zich voor zijn daad, maar stelt dat ‘als hij niets doet, niemand zal bewegen.’

De gijzelnemer, die zelf uit Blagnac komt en de voornaam Yanis draagt, heeft zich nog niet overgegeven aan de politie. Hij verschanst zich in de winkel. Ondanks de vrijlating van de vier vrouwen heeft hij geen eisen gesteld. ‘Er bestaat geen vermoeden voor terrorisme’, sprak de burgemeester van Blagnac, Joseph Carles, eerder op de avond. De situatie zou mogelijk ontstaan zijn na een mislukte overval, maar de politie wilde een terroristisch motief niet uitsluiten.

Agenten op de plek waar een gewapende man vier personen gegijzeld houdt. Beeld AFP
Agenten op de plek waar een gewapende man vier personen gegijzeld houdt.Beeld AFP
Meer over