Update

Peperdure juwelen na 5 jaar teruggevonden

Een kleine partij juwelen met een geschatte waarde van 7 miljoen euro, is 5 jaar na de verdwijning in een hotel in Den Haag, teruggevonden. Dat heeft de politie vandaag laten weten. De juwelen waren eigendom van de vrouw van de toenmalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

ANP/Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De vrouw deed na de verdwijning aangifte van diefstal maar ze was het fluwelen zakje met de sieraden vergeten in de lounge van het hotel waar het ambassadeursechtpaar tijdelijk verbleef. Daar werd het zakje door personeel gevonden maar werden de juwelen niet meteen als uiterst kostbaar herkend. Omdat de eigenaar niet kon worden achterhaald, nam een van de medewerkers de sieraden uiteindelijk mee naar huis en legde ze in een linnenkast.

Pas jaren later constateerde een juwelier bij een taxatie dat het om juwelen ging die miljoenen waard zijn en stapte de (inmiddels ex-) hotelmedewerkster naar de politie. De politie verbond de vondst aan de aangifte van diefstal. De eigenaresse heeft inmiddels een uitkering ontvangen van de verzekering die de sieraden nu in bezit heeft.

Volgens de Alex Bosma, ploegchef opsporing Leidschendam/Voorburg waar de sieraden werden afgeleverd, sloeg de juwelier die de taxatie deed 'stijl achterover' toen hij de bijzondere juwelen, waaronder een ketting, onder ogen kreeg. 'In de ketting zit namelijk een 5-karaats roze diamant ter waarde van zo'n 4 miljoen euro. De overige sieraden zijn in totaal 3 miljoen euro waard.

Het zal mij niets verbazen als deze juwelier nog steeds aan de beademing ligt', grapte de politieman. Volgens de politie wil de ambassadeursvrouw de juwelen graag terug maar is dat lastig omdat ze al een vergoeding van de verzekering heeft gekregen. De vinder van het fluwelen zakje hoopt ondertussen op 10 procent vindersloon.

Meer over