Update

Pensioen blijft struikelblok in Grieks overleg

Griekenland heeft woensdag weer geen akkoord kunnen bereiken over de manier waarop het aan de strenge bezuinigingseisen zal voldoen. Grootste struikelblok is een verlaging van het aanvullende pensioen.

Redactie
De deelnemers aan het Griekse topoverleg, woensdag in Athene. Beeld afp
De deelnemers aan het Griekse topoverleg, woensdag in Athene.Beeld afp

Onmiddellijk na het vruchteloze overleg tussen de regeringspartijen en de partijen die de regeringscoalitie steunen, trad de Griekse premier Papademos vannacht in overleg met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB). Ook die bijeenkomst eindigde zonder resultaat.

Minimumloon
Het geschil spitst zich toe op een verlaging van de aanvullende pensioenen, die een besparing van 300 miljoen euro zou moeten opleveren. Het zijn vooral de conservatieve politicus Samaras en de rechts-populistische Karatzaferis die tegen die maatregel gekant zijn.

Over alle andere bezuinigingsmaatregelen zou gisteren al direct overeenstemming zijn geweest. Die behelzen onder meer een daling van het minimumloon met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren.

Dramatische oproep
Minister Venizelos van Financiën deed vanochtend vroeg een dramatische oproep aan de partijen om tot een akkoord te komen voordat hij vanmiddag in Brussel begint aan een vergadering met zijn collega's uit de eurozone. Willen het IMF, de EU en de ECB in maart overgaan tot het uitkeren van een nieuw financieel steunpakket voor Griekenland, ter grootte van 130 miljard euro, dan is zo'n akkoord noodzakelijk.

Venizelos zei dat het voortbestaan van Griekenland binnen de eurozone afhangt van de instemming van de partijen met alle maatregelen. 'We moeten de Grieken recht in de ogen kijken, we moeten kijken naar het nationale belang en naar het belang van onze kinderen.'

Meer over