Peking straft bejaarde vrouwen

PEKING - De Chinese autoriteiten hebben twee bejaarde vrouwen een jaar heropvoeding in een werkkamp opgelegd, omdat zij tot vijf maal toe probeerden toestemming te krijgen voor een protestactie tijdens de Olympische Spelen.

De 79-jarige Wu Dianyuan en de 77-jarige Wang Xiuying wilden demonstreren tegen de in hun ogen te geringe compensatie die ze ontvingen voor hun gesloopte woningen in Peking. Bij hun laatste bezoek aan het bureau voor openbare veiligheid in Peking kregen ze te horen dat ze vanwege 'het verstoren van de openbare orde' veroordeeld waren tot een jaar werkkamp.

Het gaat om een administratieve sanctie, waar geen rechter aan te pas komt. Volgens Li Xuehui, zoon van Wu Dianyuan, zijn de vrouwen nog thuis, maar worden ze bewaakt door een buurtbewaker. Hun is gezegd dat ze elk moment kunnen worden opgeroepen voor hun straf. "Kun je je voorstellen dat twee bejaarde dames van in de zeventig heropgevoed kunnen worden door dwangarbeid?" aldus Li in The New York Times.

Het systeem van heropvoeding staat in China bekend als laojiao. Volgens officiële cijfers verkeren in totaal tweehonderdduizend Chinezen in werkkampen, als straf voor verboden religieuze activiteiten of relatief lichte misdrijven als diefstal en prostitutie.
Mensenrechtenorganisaties bekritiseren het systeem omdat het gebeurt zonder proces en de gevangenen geen mogelijkheid hebben in beroep te gaan.

Zes buitenlandse activisten die dinsdag waren gearresteerd nadat ze hadden geprobeerd te demonstreren voor een vrij Tibet, hebben tien dagen gevangenisstraf gekregen. Hun identiteit is niet bekendgemaakt, alleen werd één man aangeduid als 'Thomas'.
Vandaag maakte de politie in Peking na enkele minuten een einde aan twee verschillende demonstraties, één van pro-Tibetactivisten en één van zakenlieden uit Hong Kong. De zakenlieden zeggen slachtoffers te zijn van een fraudezaak in Sjanghai en tevergeefs te wachten op de schadevergoeding die een rechter hun heeft toegewezen.

De demonstranten voor Tibet behoorden tot een groep uit New York, de Students for a free Tibet. Zij hadden een Tibetaanse vlag ontvouwd. (HET PAROOL)

Meer over