Peiling: verkiezing wordt spannende 'Wahlkrimi'

De Duitse regeringscoalitie van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel kan volgens de jongste opiniepeiling over de parlementsverkiezingen van zondag straks doorregeren. De christendemocraten van de CDU en CSU vormen volgens de peiling van het instituut Emnid straks weer het grootste blok in de bondsdag dankzij 39 procent van de stemmen, aldus de krant Bild.

De leider van de linkse oppositie Peer Steinbrück van de SPD Beeld afp
De leider van de linkse oppositie Peer Steinbrück van de SPDBeeld afp

Hun coalitiepartners van de liberale FDP kunnen volgens Emnid rekenen op 6 procent van de stemmen. Samen hebben ze dan 45 procent van het electoraat achter zich en dat zou in het Duitse stelsel een meerderheid in de Bondsdag betekenen.

De linkse oppositie is verdeeld over de sociaaldemocratische SPD van Peer Steinbrück, de radicale Die Linke en de Groenen. De SPD kan volgens Emnid rekenen op 26 procent en de andere twee linkse partijen op elk 9 procent. Samen is dat 44 procent of één procent minder dan Merkels coalitie.

Het is in de peiling een klein verschil en de kiezers kunnen daarom zondag de peilingen logenstraffen door bijvoorbeeld op de nieuwe anti-euro partij AfD (Alternatief voor Duitsland) te stemmen. Die staat nu op 4 procent en zou dan door de kiesdrempel (5 procent) geen zetels krijgen.

Bij twee andere opiniepeilers, Forsa en Allensbach, stonden eerder op vrijdag Merkels coalitie en de linkse oppositie gelijk met elk 45 procent. De website van de krant Bild had het daarom over 'mega-spannenende' verkiezingen zondag, een spannende 'Wahlkrimi'.

Meer over