Peiling TNS-NIPO: D66 en GroenLinks winnaars wandelgangenakkoord

Uit een peiling van TNS-NIPO onder bijna duizend Nederlanders blijkt dat GroenLinks en D66 respectievelijk twee en drie zetels stijgen ten opzichte van de vorige peiling van 20 maart. De partijen profiteren van het bezuinigingsakkoord dat zij na de val van het Catshuisberaad sloten met VVD, CDA en de ChristenUnie. PvdA-leider Diederik Samsom is volgens het onderzoeksbureau zijn 'nieuwkomersbonus' kwijt. De PvdA deed niet mee aan het akkoord en verliest drie zetels.

Sap (GL) en Pechtold (D66) in het kielzog van demissionair minister van Financien De Jager Beeld ANP
Sap (GL) en Pechtold (D66) in het kielzog van demissionair minister van Financien De JagerBeeld ANP

Ruim de helft van de Nederlanders is positief over de bijdrage van D66, GroenLinks en de ChristenUnie aan het bezuinigingsakkoord met het demissionaire kabinet. Slechts een kwart vindt het goed dat SP, PVV en PvdA tegen het akkoord hebben gestemd. Van de PvdA-kiezers is 46 procent het eens met de houding van de partij, 34 procent vindt dat Samsom had moeten deelnemen aan de onderhandelingen.

De zogenaamde Kunduzcoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie kan rekenen op een nipte meerderheid van de stemmers. De gedoogcoalitie met de PVV krijgt nog maar 43 procent steun. De PVV wordt niet hard afgerekend door de eigen achterban voor het staken van het Catshuisberaad, de partij verliest slechts één zetel. VVD en SP lijken af te stevenen op een nek-aan-nekrace in de verkiezingen. De SP krijgt 29 zetels van de kiezer, VVD staat nog steeds op kop met 32 zetels. De nieuwe Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman krijgt nog geen zetels.

Het onderzoeksbureau peilde tussen 27 en 30 april de mening van 997 Nederlanders.

Meer over