PEC Zwolle opent eredivisie met zege op FC Utrecht

PEC Zwolle rijgt het ene succes aan het andere op het voetbalveld. De bekerhouder en kersverse winnaar van de Johan Cruijff Schaal opende vrijdag het nieuwe seizoen van de eredivisie met een zege op een flets FC Utrecht (2-0). Daardoor mag de formatie van de succesvolle trainer Ron Jans zich voor minimaal een dag koploper van Nederland noemen.

null Beeld epa
Beeld epa

De zege van PEC Zwolle was verdiend. Ook zonder de vertrokken Kamohelo Mokotjo heerste de thuisclub vooral voor rust in het eigen IJsseldeltastadion. Trainer Ron Jans liet Mustafa Saymak op de positie van de naar FC Twente verhuisde middenvelder spelen. Daardoor kwam er voorin een plaatsje vrij voor Jody Lukoki. De van Ajax overgekomen rechtsbuiten schonk Ryan Thomas binnen 2 minuten een enorme kans op de openingstreffer. De Nieuw-Zeelander kopte echter over.

FC Utrecht ontsnapte in de eerste helft vaker aan een achterstand. Saymak stuitte van dichtbij op doelman Robbin Ruiter en Ben Rienstra schoot de bal in het zijnet. De nieuwe trainer Robbie Alflen en technisch adviseur Co Adriaanse van FC Utrecht herhaalden de afgelopen weken dat ze de Galgenwaard met aanvallend voetbal weer vol willen krijgen. Toch moest doelman Diederik Boer van de thuisclub tijdens de hele wedstrijd eigenlijk alleen reageren op een slappe kopbal van Willem Janssen, de nieuwe aanvoerder van de Utrechters.

Bij PEC Zwolle was Lukoki het enige nieuwe gezicht in de basisformatie. FC Utrecht startte met de nieuwelingen Nacer Barazite, Christian Kum, Ramon Leeuwin en de naar de club teruggekeerde spelers Anouar Kali en Leon de Kogel. Als excuus voor het fletse optreden kon trainer Alflen de afwezigheid van de geblesseerden Edouard Duplan, Danny Verbeek, Tommy Oar, Ruud Boymans en Gyliano van Velzen opvoeren. Met hen kan de formatie uit de Domstad mogelijk wel aanvallender acteren.

Zonder goed te voetballen hield FC Utrecht de thuisclub na rust verder van het eigen doel. Na 76 minuten belandde echter een voorzet van Lukoki via het hoofd van Leeuwin bij Jesper Drost, die zijn ploeg de verlossende treffer bezorgde (1-0). In de laatste seconde trapte Soufian Moro de bal nog van een metertje of 60 in het lege doel: 2-0.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over