Paus was middenmoter qua ambtstermijn

Als het aankomt op de tijd dat paus Benedictus XVI diende als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, is hij een keurige middenmoter. In totaal hielden 114 pausen het langer vol, terwijl 151 voorgangers van de kerkvader hun ambt minder lang bekleedden.

Redactie
Muurschildering van de paus in Manila. Beeld afp
Muurschildering van de paus in Manila.Beeld afp

Benedictus is op het moment 2855 dagen paus en zal, als hij op 28 februari terugtreedt uit het ambt, 2871 dagen - oftewel bijna acht jaar - hebben gediend als kerkhoofd. Veel pausen hielden het minder lang vol, met als absoluut recordhouder Paus Johannes Paulus de eerste. Deze Italiaan hield het in 1978 slechts 33 dagen vol, voordat hij overleed.

Officieel is de apostel Petrus de langst zittende paus geweest: hij diende ruim 35 jaar als kerkvader. Paus Pius IX kwam in de 19eeeuw tot 32 jaar. Paus Johannes Paulus II, de voorganger van Benedictus XVI komt op plek drie met een ambtstermijn van 27 jaar.

Van de 266 pausen die het ambt hebben bekleed, hielden 18 het nog geen jaar vol. Een van die extreem kort zittende pausen is Celestinus V. Hij trad, net zoals Gregorius XII, vrijwillig af. Alle andere pausen stierven in het harnas.

Meer over