Paumen liet strafcornergoeroe invliegen

Hij wilde er gisteravond, thuis in Nederland, eigenlijk niets over zeggen door de telefoon. Dat vond 'strafcornergoeroe' Toon Siepman niet gepast. Maar toen de Brabantse hockeytrainer hoorde dat het 'nieuws' over zijn bliksembezoek dinsdag aan Oranje in Londen al min of meer was uitgelekt, wilde hij er wel iets over kwijt. 'Maar dan alleen als Maartje Paumen het zelf goedvindt', benadrukte hij.

Paumen scoort uit een strafcorner in de finale tegen Argentinië. Beeld epa
Paumen scoort uit een strafcorner in de finale tegen Argentinië.Beeld epa

De aanvoerster van Oranje kwam in de eerste vijf gewonnen groepduels van de olympisch kampioen opvallend genoeg niet tot scoren. Toeval of niet, maar na een kort dagje met haar grote steun en toeverlaat Siepman in Londen te hebben opgetrokken en licht te hebben getraind, vlogen de ballen er plotseling wel in.

Zowel in de halve finales tegen Nieuw-Zeeland (2-2, twee treffers Paumen, winst in shoot-outs), als in de eindstrijd tegen Argentinië (2-0, een doelpunt Paumen, plus een treffer uit een rebound van haar strafcorner), was de topscorer van Peking 2008 (11 treffers) weer ouderwets van zeer grote waarde voor Oranje. 'Of mijn bezoekje aan Maartje heeft geholpen? Blijkbaar wel', grinnikte Siepman, die benadrukte dat hij absoluut niet de eer naar zich toe wil trekken.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Siepman kreeg maandagavond uit Londen een telefoontje van oud-bondscoach Roelant Oltmans, die nu als prestatiemanager werkzaam is bij sportkoepel NOC*NSF. 'Of ik zin en tijd had om dinsdag even naar Londen te komen'', legde Siepman uit. 'Of ik Maartje met haar strafcorner een beetje van dienst kon zijn. Ze had tenslotte in Londen nog geen goal gemaakt. Maar ik kon niet zomaar weg. Ik ben naast vrouwencoach bij MOP ook adviseur van de Belgische hockeybond waarvoor ik onder meer analysewerk doe tijdens Londen 2012. Toen ik van de Belgen toestemming kreeg om naar Oranje te reizen, is alles razendsnel gegaan.'

Voordat Siepman het wist, zat hij dinsdagochtend in het olympisch dorp aan het ontbijt met Oranje. 'Het was een complete verrassing voor Maartje. Ik heb er haar een beetje moed ingesproken en wat kleine technische zaken met haar doorgenomen. Ik zei ook tegen haar: 'neem niet alle ellende alleen op je schouders, laat de corner ook eens aan anderen over of doe een variant. Dinsdagavond was ik alweer thuis en stond ik gewoon op het trainingsveld bij MOP. Alsof er niets was gebeurd. Daarna zag ik op televisie dat Maartje in Londen weer begon te scoren. Dat was een heel aparte ervaring.'

Meer over