Plus

Paul Groot als Cole Porter: 'Er valt echt wat te spelen'

Paul Groot (50) speelt de Amerikaanse songwriter Cole Porter in de musical You're the Top; de rol stond jaren boven aan zijn verlanglijst. 'Er valt echt wat te spelen: van feestnummer tot kluizenaar.'

Arno Gelder
Paul Groot als Cole Porter Beeld Impact Entertainment
Paul Groot als Cole PorterBeeld Impact Entertainment

De musical You're the Top gaat over het (muzikale) leven van componist Cole Porter (1891-1964).

Ev'ry Time We Say Goodbye, What Is This Thing Called Love, I Get a Kick Out of You en Night and Day - evergreens die tot op de dag van vandaag niets van hun glans hebben verloren en die al generaties lang, van Frank Sinatra en Ella Fitzgerald tot Simply Red, Rod Stewart en Seal, worden vertolkt.

"Samen met George Gershwin en Irving Berlin behoort Cole Porter tot de componisten van het Great American Songbook," zegt Paul Groot. "Hij schreef 22 musicals en shows en tweeduizend liedjes. Bovendien leidde hij een intrigerend dubbelleven met torenhoge toppen en peilloos diepe dalen."

Rijk personage
"Porter is een inspirerend, rijk personage. Er valt echt wat te spelen. Hij was een bon vivant, een feestbeest en pretletter, maar op het eind een knorrige alcoholist en een kluizenaar bij wie elke vorm van decorum wegviel."

Het leven van Cole Porter leest inderdaad als een sublieme schelmenroman vol glamour en glitter, maar volgens Groot evenzeer als een 'Griekse tragedie waarin hoogmoed voor de val kwam'.

Porter was met een zilveren lepel in zijn mond geboren. Zijn moeder kwam uit een rijke familie en hij kon daardoor rechten studeren op de prestigieuze universiteit Yale. Daar ontdekte hij dat zijn hart bij de muziek lag en hij maakte kennis met medestudent en latere acteur Monty Woolley, met wie hij vriendschap voor het leven sloot.

"Porter was homoseksueel, een echte dandy. Hij mocht van zijn grootvader naar Parijs om muziek te studeren en in die roaring twenties, een tijd waarin alles kon, leerde hij Linda Lee Thomas kennen, een fotomodel en beauty queen die als een blok voor Porter viel."

"Ze had een slecht huwelijk achter de rug met een agressieve man. Porter was het tegenovergestelde: sprankelend, geestig en zeer getalenteerd. Ze wist dat hij homoseksueel was, maar zocht eerder een geestverwant en reisgenoot dan iemand die haar weer sloeg en seksueel misbruikte."

Zo ontstond een verstandshuwelijk dat 35 jaar standhield. Overigens was zij nóg rijker dan Porter. Toen ze trouwden, kopte een krant: 'Million dollar boy weds girl with two...'

Homoseksualiteit
Linda Lee Thomas wist niet alleen dat haar echtgenoot van de herenliefde was, ze bracht zelfs mannen onder zijn aandacht. Zo leerde hij via haar, de mondaine vrouw die bevriend was met groten als Strawinsky en Picasso, de Russische danser en dichter Boris Kochno kennen, de liefde van zijn leven.

Porter durfde evenwel niet openlijk voor zijn homoseksualiteit uit te komen en Kochno, op zijn beurt, nam geen genoegen met een bijrol toen Porter en Lee Thomas trouwden. "Hij heeft zijn leven lang betreurd dat hij Boris liet gaan."

Toen Hollywood Porter ontdekte, groeide hij snel uit tot een gewilde componist van musicals als Anything Goes, The Gay Divorce en Silk ­Stockings. Groot: "Het was de glorietijd van de grote filmstudio's. Porter schreef muziek voor filmmusicals met Fred Astaire. Het kon niet op."

Een drama in zijn 47ste levensjaar maakte echter een einde aan de jaren van voorspoed. Groot: "Porter viel van een iets te schichtig paard. Het dier is vervolgens twee keer over zijn benen gerold. Die bleken verbrijzeld."

Zijn vrouw Linda Thomas verbood evenwel dat Porters benen werden geamputeerd. Die verminking zou de ijdele Porter niet overleven. Er werd jaren letterlijk aan zijn benen gesleuteld.

"Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Porter. Hij kreeg hardnekkige beenmergontstekingen en door koudvuur werden zijn benen stilaan zwart. Hij was trots, hield zich goed en zijn successen regen zich aaneen, maar hij leed heftige pijnen, die hij met medicijnen, drank en drugs poogde te onderdrukken."

Never a dull moment
Dat is ook het moment waarop de musical You're the Top (in 1995 voor het laatst in Nederland uitgevoerd, Willem Nijholt speelde toen de hoofdrol) begint.

Groot: "We pakken zijn leven op in 1958, als hij 67 is. Zijn vrouw is dan al overleden en hij woont alleen met zijn butler. Porter is depressief, drankzuchtig en vervreemd van zijn vrienden. Die kwamen ooit drie keer per week met tien man dineren, tot hij zijn kunstgebit aan tafel in een glas water liet vallen of zijn urinaal gebruikte tijdens de maaltijd. De constante pijn had hem egocentrisch gemaakt."

De achtkoppige cast met onder anderen Marjolein Keuning en een liveorkest onder leiding van Ed Boekee gidst het publiek zingend, dansend en acterend door het turbulente leven van de legendarische songwriter met, inderdaad, never a dull moment.

You're the Top: 24, 25, 28 en 29/4 in het DeLaMar Theater.

Meer over