Paste politie verklaring aan in terreurzaak?

AMSTERDAM - Officier van justitie Koos Plooy gaf geen toestemming om te schrappen in verklaringen van de zus van terreurverdachte Soumaya S. Hij zei gisteren in het hoger beroep van de Piranhaproces door de politie voor een voldongen feit te zijn gezet.

Na het politieverhoor van Hanan, de zus van Soumaya, zijn cruciale passages uit haar verklaring verdwenen. De geschrapte delen zouden volgens de advocaten van de vijf terrorismeverdachten - naast Soumaya ook haar voormalige echtgenoot Noureddine el F., Samir A., Mohamed C. en Mohamed H. - ontlastend zijn, omdat daaruit zou blijken dat inlichtingendienst AIVD een sturende rol had bij het politieonderzoek. Dat is tegen de regels.

Plooy, bekend als aanklager bij het proces tegen de Hofstadgroep en Holleeder, verklaarde gisteren in de 'bunker' van de rechtbank in Amsterdam dat de passages 'om veiligheidsredenen' zijn gewist. Uit de verklaring van Hanan zou blijken dat de familie contact had met de AIVD. De betrokken politiechef oordeelde dat het onverantwoord was om dat te laten staan. Uit angst voor represailles moest het uit de verklaring verdwijnen.

Hij belde Plooy, de officier van justitie die de zaak tegen Hanan en Soumaya behandelde. De betrokken politiechef heeft verklaard dat hij Plooy heeft voorgesteld om de verklaringen te schrappen. De aanklager zou later teruggebeld hebben om te zeggen dat hij daarmee akkoord ging. Plooy zegt echter dat de politie al had besloten die passages te schrappen. ''Zoals er over gesproken werd, was het al gebeurd,'' aldus Plooy. ''Het initiatief lag bij hem (de politiechef, red.), niet bij mij.''
De Dienst had in 2005 contact gezocht met de familie van Soumaya. Zij was toen met Noureddine weggelopen. De familie deed op advies van de AIVD aangifte van vermissing. De AIVD instrueerde de familie de volgende woorden te gebruiken: Hofstadgroep, Noureddine en 'dat ze iets goed willen doen'. (HET PAROOL)

Koos Plooy (links) en Saskia de Vries hier bij aanvang van het proces tegen Willem Holleeder. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Koos Plooy (links) en Saskia de Vries hier bij aanvang van het proces tegen Willem Holleeder. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over