Pasok terug in regering Griekenland

De Pasok van George Papandreou kreeg gisteren 44 procent van de stemmen, goed voor 160 van de 300 parlementszetels. Foto EPA Beeld
De Pasok van George Papandreou kreeg gisteren 44 procent van de stemmen, goed voor 160 van de 300 parlementszetels. Foto EPA

ATHENE - De socialistische partij Pasok heeft in Griekenland de parlementsverkiezingen met gemak gewonnen. De Pasok van George Papandreou kreeg gisteren 44 procent van de stemmen, goed voor 160 van de 300 parlementszetels. De conservatieve Nea Demokratia van premier Kostas Karamanlis haalde met 34 procent van de stemmen - 93 zetels - het slechtste resultaat ooit. Karamanlis trad prompt af als partijleider.

De uitslag betekent dat de socialisten na ruim vijf jaar in de oppositie weer gaan regeren en dat de Papandreoudynastie terugkeert aan de macht.

George Papandreou's vader Andreas en grootvader George hebben eerder centrumlinkse regeringen geleid. Ook Kostas Karamanlis stamt uit een geslacht dat de Griekse politiek de laatste vijftig jaar mede heeft bepaald.

De communistische partij KKE kreeg 7,4 procent en twintig zetels, de extreem rechtse partij Laos 5,5 procent en vijftien zetels. Syriza, een coalitie van extreem linkse partijen, haalde 4,5 procent en twaalf zetels.

Karamanlis, die in 2007 nog was herkozen, schreef vervroegde verkiezingen uit, hoewel zijn partij al meer dan een jaar op verlies stond in de peilingen. De geloofwaardigheid van zijn regering was aangetast door de kwakkelende economie en financiële schandalen, waaronder een grondruil met een Grieks-orthodoxe kloosterorde waarbij de staat een verlies leed van honderd miljoen euro. Twee naaste medewerkers van Karamanlis werden in verband hiermee ontslagen.

Ook waren veel kiezers ontevreden over wat zij beschouwden als het falen van rechts te zorgen voor orde, tucht en regelmaat. Vooral in Athene hebben zich de laatste jaren onlusten voorgedaan, waarbij ultralinkse betogers winkels en banken aanvielen.

Nadat de politie in december vorig jaar een jongen had doodgeschoten, was Athene dagen in de greep van een oproer.

Vrijdag ontplofte een bom bij de laatste verkiezingsbijeenkomst van Karamanlis' partij. Er vielen geen slachtoffers en de schade was gering. Een beller namens de Conspiracy Nuclei of Fire, een extreem linkse actiegroep, zei verantwoordelijk te zijn.

Papandreou heeft beloofd drie miljard euro uit te geven om de ingezakte economie te stimuleren. De staatsschuld zou hierdoor toenemen, maar Papandreou zegt dit te willen beperken door verspilling bij de overheid tegen te gaan. (AP, AFP)

Meer over