Partij voor de Dieren koopt koe Sjoerdje vrij

Sjoerdje, de koe in Friesland die ontsnapte op weg naar het slachthuis, hoeft niet alsnog naar de slachter. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de partij voor de Dieren, maakte vandaag bekend dat haar partij Sjoerdje, vernoemd naar de eerste vrouw die in 1940 de Elfstedentocht uitreed, heeft vrijgekocht.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Ouwehand spreekt van een 'levensloopregeling' die de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft geregeld voor de koe die in Tzum op de vlucht sloeg voor de slachters, door het ijs zakte en van haar belevenissen mocht bijkomen in het koeienrusthuis in Zandhuizen.

Na een weekje rust was voor Sjoerdje alsnog de gang naar het slachthuis gepland, maar ze kan nu toch in het rusthuis blijven. Wie wil, kan financieel bijdragen aan Sjoerdjes pensioen.

De PvdD hoopt dat de aandacht voor Sjoerdje mensen aan het denken zet over 'alle koeien die dagelijks worden afgemest en afgevoerd naar slachthuizen'. Ouwehand: 'Koeien zijn prachtige dieren die een beter lot verdienen dan letterlijk uitgemolken te worden om daarna geslacht te worden voor onze lekkere trek. Dat verdient meer aandacht. Sjoerdje heeft haar lotgenoten zeer geholpen met haar vluchtpoging'.

Meer over