Partij van de Ouderen lanceert tienpuntenplan tegen drukte

De Partij van de Ouderen heeft een tienpuntenplan opgesteld om de drukte in de stad tegen te gaan en massa-toerisme in de ban te doen.

Het Parool
De Partij van de Ouderen hekelt de drukte in de stad. Beeld anp
De Partij van de Ouderen hekelt de drukte in de stad.Beeld anp

Volgens de partij is het kantelpunt tussen prettig en uiterst vervelend allang bereikt in Amsterdam. Fractievoorzitter Wil van Soest zegt dat bewoners en ondernemers de onophoudelijke stroom aan toeristen helemaal zat zijn. "De politie heeft onlangs alarm geslagen over een overvol centrum. Een centrum waar de sociale cohesie lijkt te verdwijnen en waar zich, vanwege de topdrukte, gevaarlijke situaties kunnen gaan voordoen."

"Zo kan het niet langer en daarom dienen wij een actieplan in tegen de drukte in de stad," aldus Van Soest. Het tienpuntenplan pleit onder andere voor verhoging van toeristenbelasting, een gemeentelijke actieplan tegen Airbnb, geen cent meer naar city marketing en het verbannen van festivals in het centrum.

Daad bij woord
"De burgemeester heeft onlangs eindelijk toegegeven dat de drukte in de stad uit de hand is gelopen," zegt Van Soest. "Nu moet hij de daad bij het woord voegen door onze moties uit te voeren. Amsterdam heeft een volhardend burgemeester nodig die de strijd aanbindt met het massatoerisme."

De Partij van de Ouderen dient deze week alle punten van het plan in als motie aan het Amsterdame college.

Lees ook: 'Toeristenhaat is grootstedelijke xenofobie'

Meer over