Partij Merkel komt 5 zetels tekort voor meerderheid

De CDU, de partij van de Duits bondskanselier Angela Merkel, is samen met de Beierse zusterpartij CSU de grote overwinnaar van de Duitse parlementsverkiezingen. De combinatie krijgt in de nieuwe Bondsdag 311 zetels toebedeeld, 5 zetels te weinig voor de absolute meerderheid.

Redactie
Angela Merkel drinkt een glas wijn nadat zondagavond de eerst uitslagen van exitpolls zijn binnengekomen. Beeld reuters
Angela Merkel drinkt een glas wijn nadat zondagavond de eerst uitslagen van exitpolls zijn binnengekomen.Beeld reuters

De SDP behaalde 192 zetels en de linkse partijen Die Linke en de Groenen krijgen 64, respectievelijk 63 zetels in de nieuwe Bondsdag. Dat blijkt uit de officiële verkiezingsuitslag, die in de nacht van zondag op maandag werd bekendgemaakt.

De CDU/CSU blijkt 41,5 procent van de stemmen te hebben gehaald. Bij de vorige stembusgang in 2009 haalde Merkels partij nog 33,8 procent van de stemmen. De liberale coalitiepartner FDP miste met 4,8 procent de kiesdrempel en moet het de komende parlementaire periode stellen zonder afgevaardigden. Dat is voor het eerst sinds 1949.

Ook de eurokritische Alternative fur Deutschland (AfD) haalde de kiesdrempel niet, met 4,7 procent van de stemmen. De SPD komt blijkens de officiële uitslag op 25,7 procent van de stemmen (23 procent in 2009) en de Groenen zakten tot 8,4 procent (10,7% in 2009). Ze zijn daarmee opnieuw kleiner dan Die Linke, de linkse partij die deze keer goed was voor 8,6 procent (11,9 in 2009).

Meer over