Parool.nl Weekendtips: naar het draaiorgelfestival of toch liever nachtskaten

Elk weekend worden in Amsterdam tal van evenementen georganiseerd. Van muziekfestivals tot sportevenementen en van beurzen tot exposities. Of het nu groot, klein, intiem of massaal is: overal is wel iets doen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Parool.nl geeft u elke week een aantal tips voor het weekend.

Redactie
Een man toont zijn draaiorgel tijdens het Draaiorgel Festival 2011 op de Dam. Beeld ANP
Een man toont zijn draaiorgel tijdens het Draaiorgel Festival 2011 op de Dam.Beeld ANP

West
Fridaynightskate in stad en groen - met lichtjes
Vrijdag kan vijftien kilometer geskatet worden in het donker. De tocht
begint om 20.30 uur in het Vondelpark. De route gaat door het
Westerpark en daar kan iedereen aanhaken die tien kilometer wil
skaten, om 20.45 uur. Daarna zal er nog een rondje geskatet worden
door groengebied De Bretten. Voor lichtjes wordt een bijdrage gevraagd van € 2. Geen eigen skates? Huren kan via info@fridaynightskate.nl. Verzamelen bij het ronde bankje naast het oude filmmuseum. Vondelpark 3.

Centrum
Draaiorgelfestival op de Dam
Zaterdag vult de stad zich weer met orgelklanken tijdens het draaiorgelfestival dat plaatsvindt op de Dam. Vanuit het hele land worden draaiorgels, concertorgels en handorgels naar Amsterdam gehaald. De dag begint om 11 uur met een optreden van het Zwanenkoor, dat 'typisch Amsterdamse liederen' ten gehore zal brengen. Het festival wordt gehouden om aandacht te vragen voor het draaiorgel als Amsterdams cultuurgoed, zeggen de organisatoren. Het wordt al een traditie: het eerste festival was in 2003. www.draaiorgelfestivalamsterdam.nl.

Noord
Expositie over haven gaat morgen open
Vanaf morgen kan dagelijks tussen 12 en 17 uur de al eerder aangekondigde expositie over de haven worden bezocht in partycentrum Het Zonnehuis. Het gaat om een verzameling foto's, documentatie en een film over Amsterdamse scheepvaart van 1600 tot nu. De documentatie is beschikbaar gesteld door zowel de stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan als particulieren. De expositie is te zien tot en met 23 september. Toegang is gratis.

Zuid
Activiteiten rond jubileum Amstelpark
Luchtkussens, een kindervrijmarkt, kunstexposities en een 'pure markt'
voor ambachtelijk eten, drinken en cadeau-artikelen. Met die activiteiten wordt een feestje gevierd in het Amstelpark. Dat bestaat namelijk veertig jaar. De genoemde activiteiten worden zondagmiddag gehouden, tussen 13 uur en 18 uur. Om 14 uur wordt een kun stwerk van Alicia Framis onthuld. Meer informatie vind je op http://www.amstelpark.info/

Noord
Buurtfeest Tuindorp
Zaterdag van 13 uur tot 17 uur is er een groot buurtfeest in Tuindorp Buiksloot. Het initiatief ligt in handen van buurtbewoners en organisaties als de multiculturele kerk Hoop van Noord. Naast optredens van Eddy Spier en Roy van den Burg is er een talentenpodium waar kinderen en jongeren kunnen laten zien wat ze kunnen. Ook voor hapjes en drankjes wordt gezorgd. Speeltuin De Noorderling, Hoekschewaardweg 98. Op de website van de Gemeente Amsterdam vind je meer informatie.

Meer over