Parlementair onderzoek misbruik in kerk toch mogelijkheid

Het CDA houdt toch de mogelijkheid open van een parlementair onderzoek naar de houding van de overheid bij het seksueel misbruik in de kerk. Eerder bleek dat de coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV vinden dat dat de slachtoffers niet echt zou helpen.

ANP/Redactie
Madeleine van Toorenburg. © ANP Beeld
Madeleine van Toorenburg. © ANP

Daardoor was er geen meerderheid voor het plan.

Als echter blijkt dat de overheid een rol heeft gespeeld in het 'wegwuiven' van slachtoffers, zou het CDA openstaan voor voor 'welk onderzoek dan ook', aldus Madeleine van Toorenburg van de partij vandaag. Lilian Helder van de PVV zou het wel een 'stok achter de deur' vinden, maar het mag 'geen stok in de wielen' zijn. Ze blijft tegen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) laat het aan de Kamer over. 'Het kabinet heeft geen enkel oordeel over een parlementair onderzoek, ja of nee.'

Het kabinet is geenszins van plan het boek over het misbruik te sluiten. 'Dat is niet passend, dat zou een miskenning zijn', aldus Opstelten. Eerder deze week liet hij al weten dat de commissie-Deetman opnieuw onderzoek gaat doen naar kindermisbruik. Nu wordt speciaal naar meisjes en vrouwen in de kerk gekeken. De religieuzen, de bisschoppenconferentie en de commissie hebben er 'ruimhartig' ja op gezegd, aldus de minister.

Na het krokusreces wordt er gestemd over voorstellen die zijn ingediend tijdens de debatten over het misbruik.

Meer over