Parlement voor onafhankelijkheid enclaves

MOSKOU - Beide kamers van het Russische parlement bepleiten de erkenning van de afgescheiden delen van Georgië, Abchazië en Zuid-Ossetië.

Vanochtend stemde het Hogerhuis unaniem voor, de 'Tweede Kamer' zou volgens voorspellingen hetzelfde doen. De uitspraak is echter niet bindend voor het Kremlin, dat de parlementaire steun zal inzetten als troefkaart als het met het Westen tot gesprekken komt over Georgië.

In beide kamers hebben aanhangers van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin een ruime meerderheid. De parlementariërs hebben hun vakantie onderbroken voor de debatten, die formeel worden gehouden op verzoek van de leiders van de separatisten in Zuid-Ossetië en Abchazië.

De parlementariërs zullen ook een motie goedkeuren waarin wordt gevraagd om een onderzoek 'naar de door Georgië begane oorlogsmisdaden in Zuid-Ossetië', aldus de tekst. In de Abchazische hoofdstad Soekhoemi zijn gisteren duizenden mensen de straat op gegaan om onafhankelijkheid te eisen. Ook gingen in Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië, burgers de straat op.

De twee regio's zijn in feite al onafhankelijk sinds het begin van de jaren negentig, toen Georgië zich los had gemaakt van de Sovjet-Unie. De separatisten krijgen steun van Rusland, dat 'zijn' burgers in de gebieden Russische paspoorten heeft gegeven.

Eerder deze maand mislukte de poging van Georgië de gebieden te heroveren. President Michail Saakasjvili leed een militaire nederlaag zonder weerga. In diplomatiek opzicht wil Moskou hem de nederlaag inpeperen met de erkenning van beide gebieden.

Rusland geeft daarmee het Westen een koekje van eigen deeg. Het is uiterst verbolgen over de erkenning van Kosovo en beticht het Westen van hypocrisie als het de zelfstandigheid van enclaves in Georgië veroordeelt, maar het uiteenvallen van Joegoslavië steunt. (HET PAROOL)

Eerder deze maand mislukte de poging van Georgië de gebieden te heroveren. Foto ANP Beeld
Eerder deze maand mislukte de poging van Georgië de gebieden te heroveren. Foto ANP
Meer over