Parlement staat Washington achter homohuwelijk

Het parlement in de staat Washington, aan de Amerikaanse westkust, heeft gisteren ingestemd met een wet die het homohuwelijk goedkeurt. Daarmee zou Washington in de VS de zevende staat kunnen worden waar het mensen van hetzelfde geslacht is toegestaan met elkaar te trouwen.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De stemverhouding in het Huis van Afgevaardigden was 55-43. Eerder had de Senaat ingestemd met 28 stemmen voor en 21 tegen.

De inwoners van Washington hebben het laatste woord. Als tegenstanders van de nieuwe wet voor 6 juni genoeg handtekeningen verzamelen, wordt het homohuwelijk onderwerp van een referendum dat in november zal worden gehouden, tegelijk met de presidentsverkiezingen. Blijkt dan een meerderheid van de kiezers voor invoering, dan treedt de wet onmiddellijk in werking.

Als tegenstanders niet genoeg handtekeningen voor een referendum kunnen verzamelen, zou het homohuwelijk in de staat al deze zomer kunnen worden ingevoerd.

Op dit moment is het homohuwelijk in de VS toegestaan in het District of Columbia en in de staten New York, Iowa, Connecticut, New Hampshire, Massachusetts en Vermont.

Meer over