Update

Papandreou krijgt vooralsnog vertrouwen parlement in debat

In het Griekse parlement hebben vanavond al meer dan veertig socialistische volksvertegenwoordigers het woord gevoerd in het debat over het vertrouwen in premier George Papandreou. De meesten spraken hun steun uit aan de partijgenoot, op voorwaarde dat hij gaat werken aan een regering van nationale eenheid op brede basis.

ANP/Redactie
Premier Papandreou in het parlement vanavond. Beeld ap
Premier Papandreou in het parlement vanavond.Beeld ap

Papandreou zelf nam als laatste spreker het woord. Hij sprak zich uit voor een 'bredere' coalitie om het reddingsplan uit te voeren dat met de andere eurolanden is afgesproken. De grootste oppositiepartij, de conservatieve Nea Dimokratia (ND), is afwezig. Vóór het parlementsgebouw in Athene betogen duizenden linkse demonstranten.

Bronnen in Athene melden dat leiders van enkele kleinere partijen bereid zijn een coalitie onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos te steunen op voorwaarde dat Papandreou in het openbaar verklaart dat hij opstapt. ND zou waarschijnlijk geen deel uitmaken van de coalitie. Die zou het als voornaamste taak zien een faillissement van Griekenland te voorkomen, in afwachting van vervroegde verkiezingen over enkele maanden. ND wil liefst al in december een vervroegde gang naar de stembus.

Papandreou onverschillig over positie
De premier zelf heeft de Griekse politiek vanavond opgeroepen tot de vorming van een brede coalitie. Dat is volgens hem de 'oplossing' voor de huidige impasse. De socialist herhaalde een eerdere uitspraak dat vervroegde verkiezingen 'catastrofaal' zouden zijn. Een gang naar de stembus zou het akkoord met de andere eurolanden doen 'ontsporen'. Zijn eigen positie is volgens Papandreou 'het laatste' waar hij om geeft.

De leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia, Antonis Samaras, eerder. Beeld EPA
De leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia, Antonis Samaras, eerder.Beeld EPA
Meer over