Panetta: Israël zal Iran mogelijk dit voorjaar aanvallen

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta acht de kans groot dat Israël dit voorjaar een aanval uitvoert op Iran. Israël zou op die manier willen voorkomen dat Iran doorgaat met de ontwikkeling van een kernwapen. Dat melden Amerikaanse media.

Reuters/Redactie
Leon Panetta tijdens het NATO-overleg in Brussel gisteren. Beeld getty
Leon Panetta tijdens het NATO-overleg in Brussel gisteren.Beeld getty

Panetta denkt dat de kans is toegenomen dat Israël Iran in april, mei of juni zal aanvallen om te voorkomen dat Teheran een nucleaire bom zal maken. Dit schrijft The Washington Post. CNN bevestigt het bericht, dat volgens de krant komt van een medewerker uit het Obama-kamp die anoniem wil blijven.

'Immuniteitszone'
Volgens een Washington Post-columnist, die net als de Amerikaanse minister van Defensie in Brussel is, denkt Panetta dat Israël zal toeslaan voor Iran een zogenaamde 'immuniteitszone' zal binnengaan om aan de nucleaire bom te beginnen. Panetta en het Pantagon hebben de berichten niet bevestigd en weigerden commentaar.

De Israëlische regering is bang dat Iran al bijna genoeg verrijkt uranium heeft verzameld in diepgelegen bunkers om er een wapen mee te maken. Aangenomen wordt dat Israël het grootste nucleaire arsenaal heeft van het Midden-Oosten en de kernwapenontwikkeling in Iran dus als een grote bedreiging ziet. Israël heeft een militair optreden tegen Iran niet uitgesloten, maar heeft altijd gezegd dat zijn eigen kernwapens voor vredesdoeleinden zijn bestemd.

Meer over