Pand 14 in Zuidoost mag nu ook 24 uur open

Ook Pand 14 krijgt een 24 uursvergunning. Het culturele platform in Zuidoost hoeft net als kunstenaarsvrijplaats Ruigoord in het Westelijk Havengebied niet te wachten op de tweede ronde, deze zomer.

Hiske Versprille
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ze zijn de zesde en de zevende gelegenheid die de felbegeerde 24 uursvergunning krijgen. Het gaat in beide gevallen om een niet-dancevergunning.

Burgemeester Van der Laan had al gezegd dat Ruigoord een ideale plek is voor deze vergunning. Maar het havenbedrijf, dat als belanghebbende partij een vinger in de pap had, lag dwars. Een woordvoerder van de burgemeester: 'De zorgen lagen in het beheer van het Ruigoordgebied en de nabijheid van gevoelige locaties. Zo moest er beter toezicht komen.' In een gesprek met de bestuurders van Ruigoord, de haven en de gemeente zijn hierover afspraken gemaakt.

Ruigoord, een dorp in Westpoort dat in de jaren zeventig werd gekraakt door een groep kunstenaars en ex-provo's, groeide uit tot een professionele culturele vrijplaats. Rita Brakel, voorzitter van Stichting Landjuweel die verantwoordelijk is voor de programmering van Ruigoord, is blij. 'We hebben in de zomer veel festivals en het was altijd passen en meten met de vergunning. De kerk, waar alle sanitaire voorzieningen zijn, moest elke nacht een paar uur dicht. Met de nieuwe vergunning kunnen we dit nu beter regelen.'

Pand 14 is een voormalig Chinees restaurant in Zuidoost dat nu dienstdoet als cultureel podium.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over