Pakistan wil bemiddelen in Afghanistan

Pakistan zou opstandelingen in Afghanistan tot vrede proberen te bewegen, als het buurland daar om vraagt. Dat heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hina Rabbani Khar, vandaag gezegd.

ANP
Pakistans minister van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani Khan. Beeld epa
Pakistans minister van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani Khan.Beeld epa

De minister doelde op groepen als de Taliban en het Haqqani-netwerk, die ook in Pakistan actief zijn. Volgens Khar heeft het vredesproces in Afghanistan tot nu toe niets opgeleverd. Ook zit er volgens haar geen vooruitgang in de onderhandelingen.

'We zijn bereid te doen wat de Afghanen ook van ons vragen of verwachten', aldus de minister. Ze voegde daaraan toe dat het vredesproces wel ,'door Afghanen geleid en door Afghanen gedreven' moet zijn.

Khar deed de uitspraken een dag na haar bezoek aan Afghanistan. Daar sprak ze onder anderen met de Afghaanse president Hamid Karzai. Ze zei dat 'veel vijandigheid' tussen de buurlanden is weggeëbd.

Koeltjes

De betrekkingen tussen de buurlanden zijn altijd koeltjes geweest, maar de afgelopen tijd bereikte de relatie een dieptepunt. Dat kwam onder meer door aanhoudende beschuldigingen dat Pakistan in het geheim opstandelingen in Afghanistan zou helpen.

Gisteren nog lekte een rapport van de NAVO uit waarin staat dat de Pakistaans geheime dienst ISI de Taliban direct steunt en weet waar de opstandelingenleiders verblijven. Dat was tijdens het bezoek van Khar aan Kabul, waar ze juist het beeld probeerde weg te nemen dat Pakistan een obstakel is voor vrede in Afghanistan.

Meer over