Pakistan sloopt woning Bin Laden

In de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad is een begin gemaakt met de sloop van het wooncomplex waar terreurleider Osama bin Laden zich jarenlang schuilhield. Vorig jaar maakten Amerikaanse commando's daar een einde aan zijn leven.

ANP/AP
Het wooncomplex van Osama bin Laden in Abottabad. Beeld EPA
Het wooncomplex van Osama bin Laden in Abottabad.Beeld EPA

Vanochtend gingen de buitenmuren van het complex tegen de grond, zeiden bewoners van de stad, waarna de woning zelf aan de beurt was. Onder zware beveiliging begonnen de slopers aan hun werkzaamheden. De politie had rond het complex een veiligheidscordon opgeworpen om nieuwsgierigen uit de buurt te houden.

'Twee bulldozers zijn erbij betrokken. Het sloopwerk is gaande. Het wordt gedaan door veiligheidstroepen en militairen', aldus een politieagent. Journalisten mogen niet dichtbij komen.

De woning was een zichtbaar teken van een pijnlijk en vernederend hoofdstuk in de geschiedenis van Pakistan. Pakistan was woedend over de Amerikaanse operatie, omdat de regering in Islamabad niet van tevoren op de hoogte was gesteld. Het leger kreeg scherpe kritiek te verduren, omdat het schijnbaar niet in staat was te voorkomen dat Amerikaanse militairen het land binnenkwamen.

Meer over