Pakistaanse presentatrice ontslagen om live-betutteling

Een jong koppel zit op een bankje in het park, en praat met elkaar. Op het moment dat ze dichter tegen elkaar aanschuiven, komt er een vrouw op hen af, die hen ondervraagt over hun relatie. Zijn ze getrouwd? Weten hun ouders dat ze hier zijn? Waarom houden ze elkaars hand vast in de openbare ruimte?

Redactie
Still van de uitzending die ook op YouTube is geplaatst. Beeld
Still van de uitzending die ook op YouTube is geplaatst.

De vrouw is Maya Khan, een Pakistaanse televisiepresentatrice, en deze scene , die live werd uitgezonden op televisie, heeft een heleboel stof doen opwaaien in Pakistan.

Vrouwen die een soort informele politie vormen in het puriteinse Pakistan is niets nieuws. Toch was de Pakistaanse liberale elite na de uitzending woedend over deze actie, en ventileerde dit via sociale media. Vervolgens werd het onderwerp opgepikt door de Engelstalige Pakistaanse media en was er een schandaal geboren.

'Een land waar extremisme bloeit en miljoenen kinderen worden uitgebuit, waar corruptie floreert, evenals ziektes, en dat talloze andere problemen telt, kan zich dit soort vrouwen niet veroorloven. Niemand zit te wachten op een presentatrice die vanwege de kijkcijfers ouderwetse waarden levend probeert te houden', zo luidde een van de reacties.

Het grootste deel van Pakistan is diep conservatief, en zal zijn dochter streng veroordelen als ze ooit wordt gezien met een man die geen broer of echtgenoot van haar is. De vrees voor eremoorden is groot - en reëel. De uitzending van Maya Khan was dan ook niet alleen betuttelend, maar zelfs onverantwoord, zo luidt de kritiek. Sommige Pakistaanse meisjes kunnen beter niet live op televisie betrapt worden met een vreemde jongen.

Maya Khan heeft maar liefst twee keer haar excuses aangeboden, maar volgens het hoofd van Samaa TV deed ze dat niet overtuigend genoeg, en is ze ontslagen.

Meer over