Overname Slotervaartziekenhuis leidt tot schoonmaak aan top

De overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter leidt tot een schoonmaak aan de top.

Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

Directieleden Dees Brandjes en Jos Beijnen ruimen met ingang van morgen het veld. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt dit. In de loop van de dag zou het ziekenhuis met een persbericht komen. De zegsman wilde niets kwijt over de achtergronden van hun aftocht.

Ingewijden nemen aan dat hun vertrek het gevolg is van hun jarenlange samenwerking met Aysel Erbudak, de vorig jaar ontslagen directeur van het Slotervaart. Na haar vertrek raakte zij in een machtsstrijd verwikkeld met de eigenaren en probeerde ze via de rechter de verkoop van het ziekenhuis aan Winter te blokkeren.

De directie van het ziekenhuis, na het ontslag van Erbudak bestaande uit Brandjes en Beijnen, was juist voorstander van de overname door Winter. Het tweetal kwam tegelijk in de directie met Erbudak, die het Slotervaart in 2006 met haar zakenpartner Jan Schram in handen kreeg. Ze werkte al die tijd nauw samen Beijnen en Brandjes.

Maar toen begin vorig jaar de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea over hernieuwde samenwerking mislukten, keerden zij zich tegen Erbudak. In de rechtszaal verklaarden ze nadien dat er geen land met Erbudak te bezeilen was geweest. 'Ze zei: Bemoei je er niet mee. Jullie zijn angsthazen, laat me mijn gang gaan', verklaarde Beijen. Volgens Brandjes 'zijn we ongeveer rollend over straat gegaan'.

Het tweetal was eind vorig jaar lyrisch over het vooruitzicht van een overname door Winter, die ook eigenaar is van de IJsselmeerziekenhuizen.

Meer over