Plus

Overmars: een verdienstelijk voetballertje, maar vooral een leao-jochie

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over leao-jochie Overmars.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Misschien ken je het wel, vrienden van je ­ouders met een kind dat niet zo goed meekwam op school. Hij was niet per se dom, je kon er leuk verstoppertje mee spelen, maar het was duidelijk dat hij later geen arts zou worden.

Het was altijd een beetje ongemakkelijk. Op verjaardagen gaan nu eenmaal alle kinderen over de tong. Maar hoe vertel je dat je kind zich met moeite door het lbo slaat?

Vaak gaan de ouders zich op iets anders focussen. Talent voor koken, fotograferen, of voor het onthouden van telefoonnummers. De omgeving neemt dit uit ongemakkelijkheid over.

Te pas en te onpas zullen ze overdreven joviaal zeggen: "Ha Pietje, kun je nog steeds zo goed telefoonnummers onthouden? Dat vind ik knap hoor. Ik ken mijn eigen nummer nog steeds niet."

Met zijn leeftijdgenoten van het vwo spraken ze op heel ­andere toon. Ik moest hier zondagavond aan denken. Dat Overmars een soort Pietje is. Toen hij als puber nog voor FC Epe speelde, was hij naast een verdienstelijk voetballertje voornamelijk een leao-jochie. En van jongs af aan zal hij de complimenten hebben gekregen hoe goed hij met zijn spaargeld kon omgaan.

"Nou, jij komt er wel," zeiden ooms. En ze hadden wel een punt. Overmars kon goed met zijn later verdiende miljoenen omgaan. Heel anders dan Glenn Helder bijvoorbeeld. En iedereen stak er zijn duim over op. Maar misschien is het ook weer niet zo'n goed idee om zo iemand meteen in de top van een miljoenenorganisatie te zetten.

Bij bijna alle beroepen komt veel meer kijken dan één vaardigheid. Iemand die heel goed telefoonnummers kan onthouden moet je niet voor de klas zetten als wiskundeleraar. En Overmars weet: iemand die heel hard kan rennen is niet automatisch een goede voetballer. Ajax zoekt voor volgend seizoen een nieuwe directeur voetbalzaken. Een totaal­directeur.

j.vanderhorst@parool.nl

Meer over