Overleden dictator Kim Jong-il geëerd op geboortedag

Noord-Korea heeft vandaag een grote militaire parade gehouden ter ere van de overleden dictator Kim Jong-il. Dat gebeurde op zijn geboortedag, die in Noord-Korea de Dag van de Stralende Ster wordt genoemd.

ANP/Redactie
Noord-Koreanen leggen bloemen bij standbeelden van Kim Jong-il voor zijn geboortedag. Beeld REUTERS
Noord-Koreanen leggen bloemen bij standbeelden van Kim Jong-il voor zijn geboortedag.Beeld REUTERS

Volgens de staatspropaganda toonde het leger met de parade zijn trouw aan Kims zoon en opvolger Kim Jong-un. 'Bescherm hem met onze macht', riepen militairen van de landmacht, luchtmacht en de marine in koor. Kim Jong-un keek zwijgend toe.

De staatstelevisie liet beelden zien van Kim Jong-ils werkbezoeken aan dorpen, boerderijen en fabrieken. 'De Generaal maakte tijd vrij in zijn drukke programma en voelde zich niet te goed om het huis van mijn dochter te bezoeken, om te luisteren naar een boer. Er zijn geen leiders in de wereld zoals de Generaal', zei een oude vrouw.

Kim Jong-il overleed in december aan een hartaanval. Zijn officiële biografie zegt dat hij op 16 februari 1942 is geboren op een heilige berg in Noord-Korea, maar volgens documenten uit de voormalige Sovjet-Unie is hij een jaar eerder geboren in een legerkamp in Siberië.

Meer over