Overlast

THEODOR HOLMAN

Wat betekent overlast van Polen? Ik stel deze vraag omdat ik nu al een week probeer een hekel aan Polen te krijgen. Maar het lukt me niet.

Ik vind ze aardig. Misschien zijn ze iets te katholiek, maar dat vergeef ik ze.

Op een Elsevier-blog stond een artikel waarin wat problemen met Polen werden opgesomd. Ze misbruiken de Amsterdamse daklozenopvang, ze zien 'de opvang als hotel', ze maken zich steeds vaker schuldig aan criminaliteit, het toenemen van het aantal woninginbraken in Den Haag is deels aan Oost-Europeanen toe te schrijven en er worden zo veel mensen uit deze landen verwacht dat we die niet aankunnen.

Let wel: deze uitspraken komen volgens het blog uit Het Parool en AT5-programma's of zijn van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg en de Haagse korpschef Henk van Essen en PvdA-wethouder Marnix Norder. Geen PVV'ers dus.

Het is inderdaad een lijst, maar dan nog: ik kan er wel boos om worden - vooral die toenemende criminaliteit - maar niet héél kwaad. Niet zo uitzinnig van woede dat ik zeg: 'En nu ga ik het Meldpunt Polen bellen!' Dat lukt me gewoon niet.

Nu moet ik eerlijk zijn: als er een meldpunt was geweest - misschien is dat er wel, ik heb geen idee - om gewelddadige islamieten aan te geven (aan wie ik echt een hekel heb), zou ik daar ook geen gebruik van maken.

Ik houd niet van meldpunten. Dat komt ook doordat ik, niet eens zo heel lang geleden, in 1998 om de haverklap een brief ontving van een meldpunt discriminatie. Daar waren er heel veel van. Elke keer als ik een geloof had beledigd, werd dat meldpunt op me afgestuurd.

En dan? Moest ik schrikken? Jazeker. Dat meldpunt discriminatie liet dan namelijk een persbericht uitgaan waarin stond dat ik een racist was, want, zei de man van dat meldpunt discriminatie die ik belde: 'Nu beledigt u islamieten, en straks zijn dat Israëliërs.'

'Israëliërs?' vroeg ik? De man zweeg veelzeggend, waarop ik zei: 'U bedoelt Joden?'

'Precies!' zei de man tegen mij, de nazi in opleiding.

Ik begreep uit die conversatie met dit meldpunt discriminatie dat ik Joden niet mocht beledigen, maar Israëliërs wel. Ik heb bij mijn weten nooit Joden en Israëliërs beledigd, maar inderdaad: verder heb ik geen geloof ongemoeid gelaten.

Meer over