Oud-premier wil huidige premier Australië afzetten

De Australische oud-premier Kevin Rudd daagt premier Julia Gillard uit bij de leiderschapsverkiezing van regeringspartij Labor maandag. Dit heeft de sociaaldemocraat vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
In 2011 zaten Rudd (links) en Gillard nog gebroederlijk naast elkaar, Beeld reuters
In 2011 zaten Rudd (links) en Gillard nog gebroederlijk naast elkaar,Beeld reuters

Gillard kampt met een opstand van haar voorganger Rudd, tot woensdag minister van Buitenlandse Zaken. Bij zijn onverwachte aftreden zei Rudd dat hij zich niet gesteund voelde door de premier. Hij voegde eraan toe dat de partij onder haar leiding de komende verkiezingen dreigt te verliezen.

Rudd was in juni 2010 zelf ten val gekomen als premier door een opstand van Gillard. Volgens Australische media die een rondvraag hebben gedaan onder de 103 Labor-parlementariërs, zal Rudd de strijd om het leiderschap verliezen.

Tegen Australische media hekelde Gillard de machtsstrijd. 'Binnen de partij wordt er al veel te lang gekibbeld. Australiërs zijn dit terecht zat en ze willen dat er een einde aan komt', zei ze.

De rechtse oppositie spint garen bij de politieke onrust. In de peilingen leiden de Liberale Partij en de Nationale Partij.

Meer over