Update

Oud-premier De Jong dreigt CDA te verlaten

Oud-CDA-premier De Jong dreigt zijn partij te verlaten als het kabinet-Rutte inderdaad een miljard euro bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur.

Redactie
Piet de Jong (2011) Beeld ANP
Piet de Jong (2011)Beeld ANP

'Als dat gebeurt, wil ik er niets meer mee te maken hebben', aldus De Jong in het actualiteitenprogramma. 'Dan denk ik dat ik uit de partij wil. Ik ga er tegen vechten, met mijn laatste krachten', aldus de 96-jarige.

Ook VVD'ers keerden zich vanavond tegen de eventuele forse bezuiniging op ontwikkelingshulp. In Nieuwsuur reageerde voormalig VVD-leider Ed Nijpels. Het leidt volgens hem tot schade voor de Nederlandse economie en is 'alleen bedoeld om gedoogpartner PVV te behagen'. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (ook VVD): 'Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is slecht voor de economische en politieke positie van Nederland in de wereld'.

Diverse media meldden vanmorgen dat het kabinet 1 miljard euro wil bezuinigen op ontwikkelingshulp. Later vandaag lekte een brief uit van negen oud-CDA-bewindslieden waarin ze de CDA-onderhandelaars waarschuwen voor de gevolgen van snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

In de brief, die overigens al 7 weken oud bleek, schrijven CDA'ers als oud-premier Ruud Lubbers en de oud-ministers Ben Bot en Ernst Hirsch Ballin dat dergelijke maatregelen een 'negatieve weerslag' hebben op het imago van Nederland.

Meer over