Update

Oud-politici doen appèl op VVD en CDA

AMSTERDAM - Oud-politici van verschillende partijen hebben maandag VVD en CDA opgeroepen om niet in zee te gaan met de PVV. De oud-politici zeggen in een opiniestuk in de Volkskrant te vrezen voor verscherping van de tegenstellingen in het land, aantasting van de rechtsstaat en verzwakking van de internationale positie van Nederland.

Het stuk is ondertekend door onder anderen oud-PvdA-minister Hedy D'Ancona, oud-CDA-voorzitter Tineke Lodders, voormalig GroenLinks-Kamerlid Mohamed Rabbae, oud-minister Joris Voorhoeve en voormalig ChristenUnie-leider Kars Veling.

Sinds drie weken praten VVD, PVV en CDA onder leiding van informateur Ivo Opstelten over de vorming van een kabinet. Het streven is een minderheidskabinet te vormen van VVD en CDA, dat op gedoogsteun kan rekenen van de PVV.

De oud-politici maken zich echter zorgen over de toekomst van het land, als de PVV gedoogsteun gaat geven. ''Een kabinet dat mede gedragen wordt door een partij die als belangrijkste doelstelling heeft om een deel van de Nederlandse bevolking aan de kant te zetten en uit te sluiten, zal er niet in slagen de broodnodige eenheid van de samenleving tot stand te brengen'', schrijven ze.

Met een kabinet dat steunt op de PVV zal Nederland volgens de oud-politici bovendien ''de opgebouwde geloofwaardigheid en het vertrouwen van de internationale gemeenschap'' op het terrein van mensenrechten kwijtraken. (ANP)

Onder anderen oud-PvdA-minister Hedy D'Ancona heeft het stuk ondertekend. Foto GPD Beeld
Onder anderen oud-PvdA-minister Hedy D'Ancona heeft het stuk ondertekend. Foto GPD
Meer over