Oud-leerling belt docente over misbruik en zet video van gesprek online

Een Amerikaanse vrouw heeft de docente gebeld die haar misbruikte toen ze twaalf jaar oud was, en een video van het gesprek op het internet geplaatst. De docente, inmiddels werkzaam als onderdirecteur op een andere school, nam een paar uur later ontslag.

Sacha Kester

Aan het begin van de video legt de 28 jaar oude Jamie Carillo uit dat ze als jong meisje is misbruikt, maar dat ze hier niets meer tegen kan doen omdat het misdrijf is verjaard. 'Ze komt er dus mee weg', zegt ze in de camera. 'Daarom heb ik besloten om te bellen, en haar om antwoorden te vragen.'

Hierop draait Carillo een nummer en laat zich doorverbinden met de onderdirecteur, mevrouw Cardosa. Zodra ze deze aan de telefoon heeft, en bevestigd krijgt dat dit inderdaad de vrouw is die haar heeft misbruikt, vraagt ze wat Cardosa zou doen als een leerling meldt een seksuele relatie te hebben met een leerkracht. Cardosa antwoordt dat ze dit bij de politie aan zou geven. 'En waarom zou dat anders zijn dan wat jij met mij hebt gedaan toen ik klein was?', vraagt Carillo. 'Dat is niet anders', antwoordt de onderdirecteur.

'Waarom deed je dat?', wil Carillo weten. 'Ik was pas twaalf jaar oud toen ik je ontmoette. Realiseerde je je wel dat je me hersenspoelde? Me manipuleerde?'

'Ja', antwoordt Cardosa. 'En ik heb er spijt van.'

'Besef je wel dat het me kapot hebt gemaakt? Dat ik zoveel problemen heb, vanwege jou?'

'Ik wilde je alleen maar helpen.'

'Je zou je moeten doodschamen en van jezelf moeten walgen!'

'Dat doe ik, dat doe ik', antwoordt Cardosa.

Enkele uren nadat de video op het internet was geplaatst, nam Cardosa ontslag. Ze heeft daarna niet gereageerd op vragen van de media. Jamie Carillo legde later uit dat ze nu zelf kinderen heeft en dat de oudste bijna twaalf is. Toen ze ontdekte dat de vrouw die haar als kind misbruikte nu onderdirecteur was op een school, besloot ze actie te ondernemen. 'Ik moest laten zien wie die vrouw echt is en andere kinderen beschermen. Ze hoort niet in de buurt van kinderen te zijn', aldus Carillo.

De politie heeft een onderzoek geopend, maar zegt vermoedelijk geen actie te kunnen ondernemen omdat de zaak is verjaard.

Meer over