Oud-BVD'er krijgt twee jaar cel

Paul H. krijgt de straf omdat hij staatsgeheime documenten over een onderzoek naar een groep van topcrimineel Mink K. heeft meegenomen uit het gebouw van de toenmalige BVD. Foto ANP Beeld
Paul H. krijgt de straf omdat hij staatsgeheime documenten over een onderzoek naar een groep van topcrimineel Mink K. heeft meegenomen uit het gebouw van de toenmalige BVD. Foto ANP

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag oud-BVD'er Paul H. veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij krijgt die straf omdat hij staatsgeheime documenten over een onderzoek naar een groep van topcrimineel Mink K. heeft meegenomen uit het gebouw van de toenmalige BVD. Daardoor kwam de inhoud van deze zeer gevoelige informatie uiteindelijk op straat terecht.

De rechtbank in Den Haag legde H. in 2007 al twee jaar gevangenisstraf op. De vroegere BVD'er ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Hij heeft altijd ontkend dat de documenten door zijn toedoen in de buitenwereld zijn terechtgekomen.

De zaak kwam aan het rollen na een publicatie in 2006 in De Telegraaf. Hierin stond informatie uit het BVD-onderzoek naar K. De krant meldde onder meer op basis van de documenten dat de groep van K. miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel.

Met het geld kocht Mink K. onder meer politiedossiers. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden 'uitgeleend'. Er is later echter nooit hard bewijs voor deze vermeende corruptie op tafel gekomen.

H. ontkent dus dat hij de geheime BVD-informatie heeft meegenomen. De ex-operateur van de BVD (inmiddels AIVD) zegt dat hij erin geluisd is door twee andere mannen uit rancune wegens een zakelijk geschil. Paul H. had namelijk een aanzienlijke schuld bij een van de twee medeverdachten.

Volgens de aanklager kan het echter niet anders dan dat H. verantwoordelijk is voor het buiten het kantoor van de BVD brengen van de gevoelige documenten. Uit onderzoek blijkt dat er maar vier BVD'ers over de informatie konden beschikken. Maar alleen H. kon dat over de set documenten, zoals die uiteindelijk buiten de poort van de BVD is gekomen. Het hof is het hier mee eens en baseert zich daarbij ook op de getuigenissen van medewerkers van de inlichtingendienst en andere betrokkenen.

Het hof zegt het H. zwaar aan te rekenen dat hij door zijn handelen bronnen van de BVD aan ernstige risico's heeft blootgesteld. ''Daar moet hij zich ook van bewust zijn geweest'', concludeert het rechtscollege. Tevens heeft hij het risico genomen dat staatsgeheimen in handen van onbevoegden zouden belanden, hetgeen ook is gebeurd. Daardoor is het functioneren van de toenmalige BVD in het geding gekomen, aldus het hof.

Paul H. en zijn advocaat Bas Martens zijn teleurgesteld in de uitspraak van het hof. Martens meent dat er onvoldoende concreet bewijs is en dat de ''waas van geheimhouding'' ertoe heeft geleid dat H. zich moeilijk kon verdedigen. Daarom heeft de raadsman direct cassatie tegen de uitspraak ingesteld bij de Hoge Raad. Zijn cliënt hoeft daarom nog niet de gevangenis in. Als de Hoge Raad de straf van het hof bevestigt, moet H. alsnog ongeveer een jaar de cel in. (ANP)

Meer over