Oud-bestuurder abortuskliniek mogelijk voor de rechter

Het faillissement van abortusketen Casa leidt mogelijk tot rechtsmaatregelen tegen Bert van Herk. Hij leidde de kliniek tussen 2001 en 2016.

Jop van Kempen
Het pand op de Sarphatistraat waar Casa huisvestte Beeld Google Streetview
Het pand op de Sarphatistraat waar Casa huisvestteBeeld Google Streetview

Dat blijkt uit het verslag van curator Marc Udink, waaruit NRC citeert. Udink maakt het verslag deze week openbaar. 'Een diepgaand onderzoek naar de wijze waarop de Casa-organisatie vanaf 2001 is gerund, is onvermijdelijk,' zo staat in het verslag. 'Rechtsmaatregelen zijn niet ondenkbaar.'

Een rechtsmaatregel is een breed begrip, dat betrekking kan hebben op zowel bestuurlijke aansprakelijkheid als op fraude. Dat laatste noemt Udink niet in zijn verslag. Hij spreekt over 'onregelmatigheden'.

Wel viel het Openbaar Ministerie al binnen bij oud-bestuurder Van Herk.

Casa, een organisatie die is opgericht na het samengaan van een aantal Rutgershuizen en abortusklinieken, liet bij vrouwen een echo maken door het Rotterdamse Star MDC om te controleren of hun spiraaltje goed zat.

Dat valt onder de basiszorg, maar Casa declareerde het als specialistische zorg. De meeropbrengst deelde Casa met Star MDC.

Als gevolg van die handelwijze keerden zorgverzekeraars meer geld uit dan feitelijk nodig was. Mogelijk leidt dat tot strafvervolging voor Van Herk en de bestuuder van Star MDC.

Overproductie
Door het faillissement van Casa in december moest ook de kliniek in Amsterdam de deuren sluiten. Daar werden jaarlijks zo'n 4000 abortussen uitgevoerd.

Abortusklinieken Utrecht, Heemstede en Almere vingen Amsterdamse vrouwen op.

Sinds deze maand heeft Amsterdam weer een eigen abortuskliniek. De Stichting Abortuskliniek Amsterdam is gehuisvest op de Sarphatistraat, in hetzelfde pand als waar Casa huisde.

Ook in andere steden zijn de gesloten Casa-klinieken vervangen door nieuwe organisaties. Voor het faillissement voerde Casa landelijk ongeveer 17.000 abortussen uit. Dat is de helft van het totaal aantal abortussen.

De overheid heeft de abortusmarkt nooit willen beïnvloeden. Het aantal abortussen in Nederland is al jaren stabiel: zo'n 34.000 per jaar. Voor elke Nederlandse is een abortus gratis. De overheid betaalt.

Die situatie leidde tot overproductie. Aangezien in Nederland tot relatief laat mag worden geaborteerd, maken veel buitenlandse vrouwen gebruik van het Nederlandse aanbod.

Lees terug: Chaos heeft abortusklinieken van Casa in zijn greep

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over