Oranjes doorgaans bijgezet in Nieuwe Kerk

Delft en het Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Willem van Oranje worden bijna alle leden van de familie bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk. De laatste keer was 2004 toen prins Bernhard er werd bijgezet.

De uitvaart van Prins Bernhard in de nieuwe kerk. Beeld ANP
De uitvaart van Prins Bernhard in de nieuwe kerk.Beeld ANP

De grafkelder bestaat uit een grote en een kleine kelder. Sinds Willem van Oranje zijn er 45 leden van het koninklijk huis bijgezet. Het is nog niet zeker of de maandag overleden prins Friso hier ook zijn laatste rustplaats zal hebben. Premier Rutte zal de komende tijd met de koninklijke familie overleggen over de aard van Friso's uitvaart.

Protocol
Vanaf het overlijden van één van de koninklijke familieleden tot aan de uitvaart wordt een gedetailleerd draaiboek afgewerkt, een dossier met de naam 'Willem de Zwijger'. Daarin staat exact beschreven wat er van minuut tot minuut van alle betrokkenen verwacht wordt.

Meestal is er sprake van een rouwstoet met koninklijke, maatschappelijke en politieke prominenten. Tot aan het moment dat de aanwezigen de Nieuwe Kerk betreden, worden de klokken van de Oude Kerk geluid.

Besloten kring
De bijzetting zelf, na de uitvaartdienst, gebeurt meestal in besloten kring. Dan dalen de naaste familieleden met de kist af in de kelder, meldt de Nieuwe Kerk op de website.

In mei maakte de RVD bekend dat de grafkelder de komende drie jaar wordt verbouwd, aangezien de ruimte bijna vol is. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst betaalt het ministerie van Algemene Zaken 800.000 euro mee aan de verbouwing. Het Koninklijk Huis betaalt een onbekend bedrag.

Meer over