Update

Oranje kan op Wembley eindelijk weer juichen

Het Nederlands elftal heeft gisteravond een einde gemaakt aan een reeks teleurstellende resultaten. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk versloeg Engeland op Wembley na een bizarre slotfase met 3-2. Arjen Robben maakte in blessuretijd de winnende treffer.

ANP/Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

De vicewereldkampioen was wel weer eens toe aan een succesje na drie slechte wedstrijden. Vooral de afstraffing in november door Duitsland riep veel twijfels op in de aanloop naar het EK. Op Wembley hervond het Nederlands elftal weer iets van zijn glans, al was het spel met name in de eerste helft bedroevend zwak.

Van Marwijk meldde zich in de openingsfase keer op keer langs de zijlijn om te proberen zijn team bij te sturen. Oranje zette nauwelijks druk op de bal, waardoor de Engelsen de bal steeds makkelijk rond konden laten gaan. Van Marwijk had Nigel de Jong weer naast Mark van Bommel geposteerd, het controlerende blok dat op het WK zo goed functioneerde. Oranje deed echter nauwelijks denken aan het team dat in Zuid-Afrika onoverwinnelijkheid uitstraalde.

Tegen Engeland waren bijna alle topspelers van Oranje weer beschikbaar. In tegenstelling tot tijdens de afstraffing in Hamburg maakten Robben, Robin van Persie en Erik Pieters dit keer wel deel uit van het elftal. Van Persie, luid bejubeld in de Londense voetbaltempel, kwam als spits echter nauwelijks in het spel voor. De topscorer van de Premier League werd na rust afgelost door Huntelaar.

In de eerste helft had het behoorlijk verzwakte Engeland het overwicht. Oranje ging veel te ver achteruit en was zelf slechts één keer gevaarlijk, via Robben. Met Stijn Schaars en Huntelaar voor Pieters en Van Persie kwam het elftal van Van Marwijk na rust wat beter voor de dag. Twee momenten van individuele klasse beslisten de wedstrijd.

Robben opende in de 57ste minuut na een fraaie solo de score, een minuut later kopte Huntelaar de bal op aangeven van Dirk Kuijt keihard binnen (0-2). Hij viel meteen geblesseerd aan het hoofd van. Toch leek Oranje genoegen te moeten nemen met een gelijkspel omdat Gary Cahill en Ashley Young het gastland in de laatste 10 minuten weer langszij brachten. Robben schonk het Nederlands elftal echter alsnog de tweede zege ooit

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over