Opta wil de kabel van UPC en Ziggo openen

DEN HAAG - Opta, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, wil dat de twee grootste kabelmaatschappijen in Nederland, UPC en Ziggo, per 1 januari 2009 hun kabels openstellen voor concurrenten, zoals eerder KPN dat moest met zijn telefoonnet.

Daardoor zouden consumenten op de kabel kunnen kiezen voor alternatieve digitale zenderpakketten, en ook hun complete abonnement overhevelen naar een concurrent, met behoud van dezelfde kabelaansluiting.

Door die ingrepen wil de Opta het aanbod voor de consument op de tv-kabel vergroten. De marktpartijen krijgen tot 29 september te reageren op de plannen.

Als de Opta zijn zin krijgt, heeft de consument keuze via de kabelaansluiting tussen verschillende (plus)pakketten en serviceniveaus. Bovendien verwacht de Opta dat de toenemende concurrentie de televisiekijker aanzienlijke financiële voordelen kan opleveren als gevolg van de druk die op de prijzen ontstaat.

De Opta komt tot deze verplichtingen op basis van een analyse van de Nederlandse omroepmarkt die gisteravond is gepubliceerd. Ondanks de opkomst van alternatieven zoals Digitenne, IP TV en satelliet zijn UPC en Ziggo onverminderd sterk met een gezamenlijk marktaandeel van 81 procent. De komende periode verwacht de Opta hier zonder ingrijpen onvoldoende verandering in.

Daarnaast voorziet de toezichthouder dat de consument steeds vaker diensten zoals telefonie, televisie en internet gebundeld gaat afnemen ('triple play'). Omdat de Opta verwacht dat de markt zich steeds meer gaat bundelen, is het van belang dat ook alternatieve aanbieders een bundel kunnen aanbieden.

Zo wil de Opta voorkomen dat er straks slechts twee infrastructuren overblijven voor de consument om uit te kiezen voor hun bundel. Twee is namelijk onvoldoende om concurrentie in de elektronische communicatiemarkten te krijgen. (HET PAROOl)

undefined

UPC en Ziggo moeten volgend jaar hun kabels openstellen voor concurrenten. Foto ANP Beeld
UPC en Ziggo moeten volgend jaar hun kabels openstellen voor concurrenten. Foto ANP
Meer over