'Opsplitsing Prorail oorzaak chaos op spoor'

FNV Bondgenoten vindt dat er een parlementair onderzoek moet komen naar het spoor, nu het winterse weer opnieuw heeft gezorgd voor chaos. Oorzaak van de aanhoudende problemen is volgens bestuurder Roel Berghuis de opsplitsing van de spoorbranche in Prorail, dat gaat over de infrastructuur en bedrijven, en in NS Reizigers dat van het spoor gebruikmaakt.

ANP/Redactie
Een informatiebord op station Utrecht CS geeft aan dat verscheidene diensten zijn vervallen. De NS rijdt in elk geval tot dinsdag met een aangepaste dienstregeling, waardoor er in de Randstad amper intercity's rijden. © ANP Beeld
Een informatiebord op station Utrecht CS geeft aan dat verscheidene diensten zijn vervallen. De NS rijdt in elk geval tot dinsdag met een aangepaste dienstregeling, waardoor er in de Randstad amper intercity's rijden. © ANP

Het is de derde winter op rij dat er chaos ontstaat, constateert de FNV-bond. Het is volgens de vakbond tijd voor een onderzoek naar de gevolgen van de opsplitsing. Spoorbedrijven, reizigers, (ex-)politici, beleidsmakers en spoorpersoneel moeten tijdens dat onderzoek aan het woord komen.

Een parlementaire commissie heeft de afgelopen maanden al onderzoek gedaan naar het spoorsysteem in ons land en het onderhoud. Tijdens openbare verhoren zijn vele betrokkenen en deskundigen gehoord, ook van NS en ProrRail. De commissie komt binnenkort met haar eindrapport.

Meer over