Update

Opsluiten kraakster Schijnheilig was onrechtmatig

Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) had geen toestemming mogen geven om een kraakster die zich niet kon identificeren op te sluiten in de vreemdelingenbewaring. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

ANP/Redactie
De Mobiele Eenheid (ME) ontruimt kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht in Amsterdam. © ANP Beeld
De Mobiele Eenheid (ME) ontruimt kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht in Amsterdam. © ANP

Op 5 juli 2011 werd kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht in Amsterdam ontruimd. Bij deze ontruiming werden circa 150 demonstranten opgepakt. 52 van hen werden opgesloten in een vreemdelingencel, omdat zij zich niet wilden identificeren. De rechter was eerder van mening dat demonstranten terecht in vreemdelingenbewaring waren gezet.

Geen bewijs
De hoogste bestuursrechter vindt dat er niets was wat erop duidde dat de kraakster illegaal in Nederland verbleef. Voordat de ontruiming van het kraakpand begon, waren er ook geen aanwijzingen dat er vreemdelingen onder de krakers waren. Ook is het volgens de Raad van State gebruikelijk dat demonstranten zich niet willen identificeren bij de ontruiming van een kraakpand. Dat wil niet zeggen dat zij de Vreemdelingenwet al dan niet respecteren, aldus de rechters.

Advocate Corrien Ullersma is blij met de uitspraak. 'De Raad van State heeft duidelijk gezegd dat de Vreemdelingenwet niet is bedoeld om demonstranten die zich niet willen identificeren zomaar op te sluiten. Ik verwacht dat dat bij toekomstige ontruimingen van kraakpanden demonstranten dan ook niet meer zomaar in vreemdelingenbewaring worden gezet.'

Gezag
Een woordvoerder van Leers stelt dat de minister wordt aangesproken omdat de vreemdelingenbewaring onder zijn gezag plaats vindt. Maar in de praktijk zou de politie eerder kunnen kijken of er bij de aanhouding van demonstranten of krakers een vermoeden bestaat dat er illegale vreemdelingen tussen zitten.

Meer over