Oproep tot Metallica-boycot tijdens Rock Werchter

Zoals te verwachten was, krijgt Metallica-frontman James Hetfield flink de wind van voren van dierenrechtenorganisaties sinds hij zijn steun verleende aan een tv-reeks over berenjacht. In België roept GAIA muziekfans op om bij het podium weg te gaan tijdens het Rock Werchter-concert van de Amerikaanse metalformatie. In Nederland treedt de groep maandag op tijdens Pinkpop, maar is geen oproep tot boycot gedaan.

Tom Windey
Metallica-zanger/gitarist James Hetfield. Beeld afp
Metallica-zanger/gitarist James Hetfield.Beeld afp

James Hetfield was als fervent jachtliefhebber bereid om mee te werken toen hij werd gevraagd als verteller bij 'The Hunt'. Die tv-serie, die vanaf 8 juni via The History Channel op antenne gaat in de VS, documenteert de tocht van een groep mannen die in Alaska op de bruine kodiakbeer jagen. In tegenstelling tot Hetfield blijken nogal wat mensen de serie - en de medewerking van de rockster - helemaal niet cool te vinden.

Een reactie van dierenliefhebbers kon dus niet uitblijven. Zo haalde een Facebookpagina om Metallica's concert op het Britse festival Glastonbury te annuleren in korte tijd 15.000 likes. De komst van de headliner - de eerste metalact ooit die 'top of the bill' is op Glastonbury - was al voer voor discussie, dat brandje wordt nu nog meer aangewakkerd.

Niet verbieden, wel voor leeg veld laten spelen
In België komt nu een soortgelijk protest. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept Rock Werchter-bezoekers op om de weide te verlaten tijdens het concert van de groep. Oproepen om de groep niet te laten spelen gaat GAIA te ver ('Waarschijnlijk doet hij contractueel niks verkeerds'), maar Hetfield verdient wel een sterk signaal omdat hij met zijn voorbeeldfunctie de bijzonder controversiële jacht op grote wilde dieren promoot.

'De beste rechters zijn de fans', zegt GAIA-directrice Anne De Greef tegenover de Gazet van Antwerpen. 'Zij moeten duidelijk maken dat zoiets niet kan. Ze kunnen bijvoorbeeld weggaan tijdens het optreden van Metallica op Rock Werchter, zodat ze voor een lege weide staan te spelen.'

Drummer Lars Ulrich van Metallica. Beeld ap
Drummer Lars Ulrich van Metallica.Beeld ap
Meer over