Oprichter Megaupload op borgtocht vrij

Kim Dotcom, de oprichter van de website Megaupload, is vandaag door de rechter in het Nieuw-Zeelandse Auckland op borgtocht vrijgelaten. De rechter acht het risico klein dat Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmitz, het land ontvlucht.

Redactie
Kim Dotcom vandaag in de rechtbank in Nieuw-Zeeland. Beeld afp
Kim Dotcom vandaag in de rechtbank in Nieuw-Zeeland.Beeld afp

Dotcom werd 20 januari gearresteerd tijdens een politie-inval op zijn luxueuze landgoed in Coatesville, een uitgestrekte villawijk even ten noorden van Auckland. Ook drie medeplichtigen werden aangehouden, onder wie een 29-jarige Nederlander. Zij zijn al eerder op borgtocht vrijgelaten.

De inval vond plaats op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, die Dotcom verdenken van onder meer het witwassen van geld, het inbreuk maken op auteursrechten en softwarepiraterij.

Uitlevering
Op de site Megaupload wisselden wereldwijd miljoenen gebruikers bestanden uit zoals films en muziek. De site werd vorige maand, gelijktijdig met de inval, door de Amerikaanse FBI op zwart gezet. De Verenigde Staten hebben om uitlevering van de verdachten gevraagd.

Binnenkort zal een Nieuw-Zeelandse rechter zich buigen over de uitleveringsverzoeken. De procedure kan maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

Geen internet

Dotcom mag, net als zijn medeverdachten, geen gebruik maken van internet. Bovendien is hem verboden gebruik te maken van een helikopter en moet hij binnen een straal van 80 km om zijn landgoed blijven.

Meer over