Oppositie wil debat over DNB-cijfers

Het kabinet ontkomt volgens het CDA niet aan extra bezuinigingen om te voorkomen dat het overheidstekort de komende jaren boven de EU-limiet van 3 procent blijft. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum heeft dat maandag gezegd in reactie op ramingen van De Nederlandsche Bank. Volgens DNB heeft Nederland zowel volgend jaar als in 2014 een tekort van 3,5 procent. De oppositie vraagt om een debat met de minister van Financiën.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum Beeld ANP
CDA-Kamerlid Eddy van HijumBeeld ANP

Van Hijum wil niet dat het kabinet halsoverkop maatregelen neemt, maar vindt het wel verstandig als het zich nu al gaat beraden op nieuwe ingrepen. De CDA'er denkt dat er nog gesnoeid kan worden in de nieuwe uitgaven van bijna 4 miljard die in het regeerakkoord staan. Extra lastenverzwaringen zijn wat hem betreft uit den boze.

Ook D66 vindt dat het kabinet 'op tijd moet beginnen met zijn huiswerk'. Het moet niet tot het laatste moment wachten, zoals Rutte-I dit jaar deed. Het Catshuisberaad over extra bezuinigingen leidde toen tot de val van het kabinet. D66-Kamerlid Wouter Koolmees dringt aan op een 'crisispakket' dat duidelijkheid biedt over pensioenen, woningmarkt en Europa.

GroenLinks vindt juist dat er niet extra bezuinigd moet worden. Kamerlid Jesse Klaver doet 'een dringend appel' op de PvdA om niet toe te geven als de VVD meer wil besparen dan in het regeerakkoord is afgesproken.

Zowel Van Hijum als Klaver wil een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de DNB-cijfers. Dat zullen ze dinsdag aanvragen.

PVV-leider Geert Wilders reageert via Twitter op de DNB-ramingen: 'Economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht. Kabinet-Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen.'

Meer over