Update

Opnieuw waarschuwing voor onweer in het gehele land

Vanmiddag wordt in het gehele land, opnieuw, onweer verwacht. Het KNMI heeft de code 'geel' afgegeven voor alle provincies. De verwachting is dat de buien tot ongeveer 21:00 uur aanhouden. Weerplaza spreekt over een 'buientrein' die over ons land trekt. De grootste zorg is de grote hoeveelheid regen die dreigt te gaan vallen, aldus de weerdeskundigen.

David van der Heeden
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verwachte buien gaan gepaard met onweer en hagel. De afgelopen uren kwamen er meldingen uit de provincie Noord-Holland die spreken van 25 tot 40 milimeter neerslag. Die buien trekken nu naar het zuiden, en oosten, van Friesland.

De kans op wateroverlast in de overige provincies is, volgens Weerplaza.nl, kleiner omdat de buien zich nog niet 'geclusterd' hebben. Dit kan zich in de loop van de middag echter nog wijzigen. Aangeraden wordt om de 'regenradar' van de site in de gaten te houden.

Overlast en schade
Gisteren zorgden hevige regen- en onweersbuien voor veel overlast en schade. Zo moest in Hilversum een winkelcentrum worden ontruimd, nadat het door de aanhoudende regen blank was komen te staan.

Een vestiging van Albert Heijn stroomde daadwerkelijk vol toen het water 'aan alle kanten binnenkwam', zo meldde de brandweer. Winkelend publiek en personeel konden veilig het pand verlaten.

Kilometers file
In de regio Utrecht had de brandweer de handen vol aan ondergelopen kelders. Een zware regenbui in Rotterdam legde het verkeer rond de Maasstad enige tijd plat. Op de snelwegen A15 en A16 ontstonden kilometers lange files.

Op de A58, in Zeeland, raakte een automobilist de macht over het stuur kwijt en gleed van de weg. Ook elders moesten chauffeurs plotseling remmen toen de bui losbarstte.

Zomer terug
De verwachting is dat het wisselvallige weer nog zeker tot donderdag aanhoudt. De temperatuur schommelt rond de 20 graden. Daarna klaart het weer op en keert, voor korte tijd, de zomer terug. Zaterdag zou het kwik richting de 24 graden kunnen klimmen.

Met de hogere temperaturen neemt dan ook de kans op een enkele onweersbui toe, zo verwacht het KNMI. Na het weekend is er wederom grote kans op wisselvallig weer.

Meer over